AchtergrondNieuws

Seizoen Nederlandse Reisopera 2014/2015

Onder zijn nieuwe naam brengt de Nederlandse Reisopera in seizoen 2014/2015 drie grotezaalproducties: Sweeney Todd, Les pêcheurs de perles en Orphée et Euridyce. Nieuw is verder de samenwerking met Koninklijk Theater Carré, waardoor de Reisopera-producties voortaan ook in Amsterdam te zien zijn.

Campagnebeeld van Les pêcheurs de perles, de tweede productie die de Nederlandse Reisopera in 2014/2015 zal brengen.
Campagnebeeld van Les pêcheurs de perles, de tweede productie die de Nederlandse Reisopera in 2014/2015 zal brengen.

Onder het motto dat je veerkracht toont door ambitie en niet door conservatisme presenteerde Reisopera-directeur Nicolas Mansfield maandag in Carré zijn plannen voor het volgende seizoen.

De keuze voor Carré als presentatielocatie was niet toevallig: het is de bedoeling dat Carré het nieuwe ‘huistheater in de hoofdstad’ wordt van de Reisopera. Daartoe zijn beide instellingen een samenwerking aangegaan.

In het nieuwe seizoen zullen alle Reisopera-producties in Carré te zien zijn. Sweeney Todd en Les pêcheurs de perles beide twee keer en Orphée et Euridice één keer. Mansfield hoopt zo een breder publiek te trekken in Amsterdam, terwijl Carré haar ambitie om opera te brengen kan verwezenlijken.

De rest van het land blijft de Reisopera ook onverminderd in het vizier houden. Sterker nog, de nieuwe naam – niet Nationale maar Nederlandse Reisopera – moet de binding met “het hele land” nog verder versterken, aldus Mansfield.

Overigens keert de Reisopera met deze naamswijziging terug naar zijn roots: in 1955 verhuisde de toenmalige Nederlandse Reisopera naar Enschede, waar het verder ging onder de namen Opera Forum (1955-1992) en Nationale Reisopera (1993-2014).

De nieuwe naam betekent ook op een minder florissante manier het begin van een nieuwe fase: vanaf komend seizoen zullen de gevolgen van de harde cultuurbezuinigingen die de Reisopera vanaf 2013 troffen voor het eerst zichtbaar worden in de programmering. Waar het gezelschap voorheen goed was voor zo’n vijf producties, brengt het er nu drie.

Plannen heeft Nicolas Mansfield echter genoeg. Naast de drie grote producties zet de Reisopera zijn ontwikkeling van jong talent voort door middel van zijn ZangersEnsemble, een tournee met jonge talenten naar Zuidwest-Engeland, in de zomer van 2015, en twee weken van workshops, gegeven door internationale zangers en coaches. De laatste twee plannen worden mogelijk gemaakt doordat Tania Kross het geldbedrag dat ze zondag met de Radio 4-prijs ontving aan de Reisopera doneerde.

Ook van de Provincie Overijssel en ‘Netwerkstad Twente’ ontvangt de Reisopera de komende tijd steun. Zij hebben 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om de Reisopera te helpen verhuizen van zijn huidige, niet-toereikende huisvesting naar het voormalige Polaroid-gebouw in Enschede, dat als ‘Performance Factory’ een nieuw leven krijgt.

Wat de programmering van het nieuwe seizoen betreft stapt Mansfield met Sweeney Todd buiten de gebaande operapaden. Niet alleen qua repertoirekeuze, maar ook qua casting. Zo gaat cabaretière en actrice Sanne Wallis de Vries de rol van Mrs Nellie Lovett vertolken.

Het nieuwe logo van de Nederlandse Reisopera is ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Daan Noppen, die sinds 2013 ‘Artist in Residence’ is bij de Reisopera.
Het nieuwe logo van de Nederlandse Reisopera is ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Daan Noppen, die sinds 2013 ‘Artist in Residence’ is bij de Reisopera.

De keuze voor Les pêcheurs de perles hing nauw samen met Mansfields ontmoeting met de Sri Lankaanse sopraan Kishani Jayachingje. Zij zette hem op het idee om Bizets opera – de meest opgevoerde opera in de historie van Opera Forum/de Nationale Reisopera – weer op het toneel te brengen.

Orphée et Euridyce zal tot slot het Reisopera-debuut betekenen van ‘rising star’ Floris Visser, die als regisseur gaat samenwerken met dirigent Roger Hamilton en twee Reisopera-talenten: Iris van Wijnen (Euridyce) en Bernadeta Astari (L’amour).

Hieronder de details van de drie producties die de Reisopera in 2014/2015 zal brengen:

Sweeney Todd, the Demon Barber of Fleet Street (Sondheim)
5 september t/m 17 oktober 2014
Dirigent: Jeroen Sleyfer (voor Het Gelders Orkest)
Regisseur: Marcel Sijm
Solisten: Dale Duesing, Sanne Wallis de Vries, Mark Omvlee, Nina Lejderman, e.a.

Les pêcheurs de perles (Bizet)
23 januari t/m 21 februari 2015
Dirigent: Benjamin Levy (voor het Noord Nederlands Orkest)
Regisseur: Tim Nelson
Solisten: Kishani Jayachingje, Jesus Garcia, Robert Davies en Arman Isleker

Orphée et Euridyce (Gluck)
1 mei t/m 6 juni 2015
Dirigent: Roger Hamilton (voor het Nederlands Symfonieorkest)
Regisseur: Floris Visser
Solisten: Samuel Boden, Iris van Wijnen en Benadeta Astari

Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Het einde van de Amsterdamse Ring

Volgend artikel

Seizoen De Nationale Opera 2014/2015

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Guus Mostart
    18 februari 2014 at 10:53

    Een kleine correctie: de Nationale Reisopera heeft gedurende mijn intendantschap regelmatig de Stadsschouwburg in Amsterdam bespeeld. Het is dus absoluut niet zo dat de Reisopera nu voor het eerst in de hoofdstad te zien zou zijn.

  2. Nicolas Mansfield
    18 februari 2014 at 20:46

    Waarvan akte!