Buitenlands nieuwsNieuws

San Diego Opera gaat in juni sluiten

De San Diego Opera sluit aan het einde van dit seizoen zijn deuren. Dat maakte het woensdag bekend. Het operahuis trekt het financieel niet meer en wil met deze beslissing een faillissement voorkomen.

De San Diego Opera in 2010 (foto: OperaSmorg).
De San Diego Opera in 2010 (foto: OperaSmorg).

Met een paar voorstellingen van Massenets Don Quichotte sluit de San Diego Opera van 5 tot en met 13 april zijn seizoen af. Daarna neemt het operahuis tot eind juni de tijd om de sluiting van het huis af te wikkelen. Daarmee heeft het gezelschap net geen 50 jaar bestaan.

Algemeen directeur Ian Campbell zei in een statement dat het bestuur van het operahuis de keuze had om dit seizoen met “dignity and grace” te stoppen, zodat het nog aan alle financiële verplichtingen kan voldoen, of om door te gaan tot uiteindelijk een faillissement zou volgen, zoals bij de meeste operahuizen gebeurt. Het bestuur koos met 33 tegen 1 stem voor de eerste optie.

De voornaamste redenen voor de financiële problemen van het huis zijn de afname van donateurs door overlijden of door de economische crisis en de teruggelopen kaartverkoop. In 2011 ontving het huis een paar miljoen dollar minder aan donaties dan vier jaar daarvoor.

De San Diego Opera is het tiende grootste operahuis van de Verenigde Staten. Het heeft nationaal een goede reputatie en bracht in zijn bijna 50 jaar lange geschiedenis voorstellingen met grote namen als Luciano Pavarotti, Beverly Sills, Joan Sutherland, Plácido Domingo en Renée Fleming.

In 2008 sloot Opera Pacific in Orange County al zijn deuren. Met het verdwijnen van de San Diego Opera is de Los Angeles Opera het enige grote operahuis dat overgebleven is in het zuiden van Californië.

Vorig artikel

Contucci neemt liederen Hugo Staehle op

Volgend artikel

ZaterdagMatinee brengt concertante Fidelio

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.