Buitenlands nieuwsNieuws

Mason moet San Diego Opera verder helpen

Achter de geschiedenis van de San Diego Opera wordt voorlopig nog geen punt gezet. In maart besloot het bestuur om de deuren te gaan sluiten, maar na een succesvolle crowdfundingactie wil het operahuis nu toch doorgaan. De ervaren directeur William Mason moet orde op zaken stellen.

De San Diego Opera (foto: OperaSmorg).
De San Diego Opera (foto: OperaSmorg).

De aankondiging dat de San Diego Opera zou sluiten leidde de afgelopen maanden tot veel ophef. Het bestuur wilde met de beslissing een faillissement voor zijn, maar vele anderen vonden dat een slecht idee en meenden dat het besluit overhaast genomen was. De onrust leidde tot het vertrek van directeur Ian Campbell, die sinds 1983 het operahuis runde, en diverse bestuursleden.

Een crowdfundingactie om de San Diego Opera open te kunnen houden leverde meer dan 2 miljoen dollar op, wat het operahuis ertoe aanzette om het besluit te herzien. Het streven is nu om in januari 2015 met een bescheiden nieuw seizoen te beginnen, waarin het 50-jarig bestaan van het operahuis gevierd zal worden.

Er wordt inmiddels al bezuinigd (diverse medewerkers werden ontslagen), maar om de kosten nog meer onder controle te krijgen en de fondswerving op gang te brengen, contracteerde het operahuis vorige week vrijdag William Mason als artistiek adviseur. Hij zal de San Diego Opera leiden tot er een nieuwe algemeen directeur is geïnstalleerd.

De 72-jarige Mason was van 1997 tot 2011 met veel succes directeur van de Lyric Opera of Chicago, waar hij zowel financieel als artistiek de boel goed onder controle had. De San Diego Opera hoopt dat hij hetzelfde kunstje in Californië kan verrichten.

Vorig artikel

Visser verovert Moskou met Così fan tutte

Volgend artikel

Actie: Gratis naar Orfeo van The Fat Lady!

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.