Buitenlands nieuwsNieuws

José Carreras maakt succesvolle comeback

José Carreras keerde afgelopen zaterdag na meer dan acht jaar weer terug op het operatoneel. Hij zong de titelrol in El Juez, een nieuwe opera van Christian Kolonovits. Pers en publiek reageerden juichend op het optreden van de 67-jarige tenor.

José Carreras gaf de afgelopen jaren enkel concerten, zoals hier in 2011 bij het World Economic Forum (foto: World Economic Forum).
José Carreras gaf de afgelopen jaren enkel concerten, zoals hier in 2011 bij het World Economic Forum (foto: World Economic Forum).

José Carreras is een wereldberoemde tenor, vooral bekend als één van The Three Tenors, naast Plácido Domingo en Luciano Pavarotti. Het Teatro Arriaga in Bilbao vond hem bereid om na meer dan acht jaar weer het toneel op te gaan. De gelegenheid: de wereldpremière van El Juez van componist Christian Kolonovits en librettist Angelika Messner.

El Juez gaat over de zogenoemde “gestolen kinderen”, kinderen die tijdens het Spaanse regime van Franco van hun ouders werden gestolen om door anderen opgevoerd te worden. Carreras zingt de rol van een rechter (‘juez’) die de diestal van de kinderen moet verhullen.

De 1.200 toeschouwers in Bilbao – waaronder volgens het operahuis mensen uit vijftien verschillende landen – gaven Carreras een laaiend enthousiast applaus na afloop van de première afgelopen zaterdag. En ook de pers was in de wolken. Eén recensie sprak van een “triomfantelijke comeback”.

De opera zal nog op dinsdag en vrijdag opgevoerd worden en vervolgt in augustus zijn speelreeks met drie opvoeringen bij de Tiroler Festspiele in Erl. Ook dan zingt José Carreras de hoofdrol.

Vorig artikel

Metropolitan Opera brengt Così in topvorm

Volgend artikel

Luik stopt Grétry-opera in kinderjasje

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.