Buitenlands nieuwsNieuws

Theater Basel operahuis van het jaar

Volgens 50 operacritici uit diverse landen is het Theater Basel het operahuis van het jaar 2009. Het Duitse magazine Opernwelt organiseerde de verkiezing. Beste zanger en zangeres werden Jonas Kaufmann en Anja Harteros.

Het jaarboek van Opernwelt.
Het jaarboek van Opernwelt.

Maandag maakte Opernwelt de uitslag bekend van de verkiezing die het blad jaarlijks organiseert. Het Theater Basel is het eerste Zwitserse en het tweede niet-Duitse operahuis dat tot operahuis van het jaar gekroond wordt. Overigens opvallend voor een groep ‘internationale’ critici.

Het brede repertoire en het werk van het zangersensemble van het theater werden in het bijzonder geroemd door de critici. Het theater wordt sinds 2006 geleid door Georges Delnon. De operadirecteur is Dietmar Schwarz.

De uitvoering van het jaar werd de Parsifal-productie van Stefan Herheims tijdens de Bayreuther Festspiele. Beste zanger werd Jonas Kaufmann, beste zangeres Anja Harteros. Beide zongen in Lohengrin tijdens de Münchner Opernfestspiele.

Als veelbelovend werd de sopraan Christiane Karg betiteld, de beste dirigent was volgens de critici Kirill Petrenko. De titel van orkest van het jaar moet gedeeld worden door het Museumorchester Frankfurt am Main en het Bayerische Staatsorchester.

Vorig artikel

Een Peter Grimes om nooit te vergeten

Volgend artikel

Nalatenschap Beverly Sills geveild

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.