Buitenlands nieuwsNieuws

Ierland doopt eerste National Opera House

Ierland heeft een nationale opera. Het Wexford Opera House is op woensdag 22 oktober omgedoopt tot het National Opera House. Minister Heather Humpreys onthulde de nieuwe naam bij de opening van de 63e Wexford Festival Opera.

Het interieur van de grote zaal van het National Opera House (foto: Ros Kavanagh).
Het interieur van de grote zaal van het National Opera House (foto: Ros Kavanagh).

De Wexford Festival Opera brengt sinds 1951 ieder jaar in de maanden oktober en november operaproducties in het stadje Wexford, in het zuidoosten van Ierland. Onder de huidige artistiek directeur, David Agler, werd een paar jaar geleden een nieuw operahuis gebouwd, het Wexford Opera House, dat in 2008 officieel werd geopend.

Dit theater, dat in de grote zaal plaats biedt aan zo’n achthonderd mensen, gaat sinds woensdag door het leven als National Opera House van Ierland. Minister Heather Humpreys van ‘Arts, Heritage and the Gaeltacht’ noemde het festival “het centrum van Wexfords culturele kalender” en stelde dat de nieuwe naam Wexfords unieke positie in Ierland wil onderstrepen.

Wexford huist met de naamswisseling het enige operahuis dat in Ierland op landelijk niveau officieel erkend is. Verder is Ierland nu niet langer het enige land in de Europese Unie dat geen nationale opera heeft.

Het operafestival in Wexford vindt dit jaar tot en met 2 november plaats en biedt producties van Salomé van Antoine Mariotte, Don Bucefalo van Antonio Cagnoni en de Europese première van Silent Night van Kevin Puts.

Zie voor meer informatie de website van de Wexford Festival Opera.

Vorig artikel

Astana Opera bezoekt Rotterdamse Doelen

Volgend artikel

Stella di Napoli: DiDonato stelt nooit teleur

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.