Buitenlands nieuwsNieuws

Drie Nederlandse nominaties Opera Awards

De nominaties voor de International Opera Awards 2015 zijn woensdag bekendgemaakt. De Nationale Opera is met Gurre-Lieder genomineerd in de categorie ‘New Production’, regisseur Lotte de Beer is genomineerd in de categorie ‘Newcomer’ en Operadagen Rotterdam in de categorie ‘Festival’.

Opera Awards De International Opera Awards (kortweg ‘The Operas’) is een initiatief van het Engelse Opera magazine. In 2013 werd de prijs voor het eerst georganiseerd, vanuit de aspiratie om een opera-equivalent van de Oscars te creëren.

Dit jaar zijn er negentien categorieën waarin een Opera Award gewonnen kan worden, inclusief een speciale categorie voor de beste ‘Richard Strauss Anniversary Production’. De nominaties werden vandaag op de website van de International Opera Awards gezet.

De Nationale Opera neemt het in de categorie ‘New Production’ op tegen het Opernhaus Zürich (Alcina), het Festival d’Aix-en-Provence (Ariodante), de English National Opera (Benvenuto Cellini), de Birmingham Opera Company (Khovanskygate) en de Metropolitan Opera (Prince Igor). DNO won in 2013 al eens de award voor beste nieuwe productie met De legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja.

In de categorie ‘Festival’ neemt Operadagen Rotterdam het op tegen de Bregenzer Festspiele, de Cincinnati Opera, het Garsington Festival, het Glimmerglass Festival en het Rossini Opera Festival in Pesaro.

In de strijd om de award voor beste nieuwkomer wordt de Nederlandse regisseur Lotte de Beer vergezeld door Christopher Allen, Mary Birnbaum, James Darrah, Tim Murray en Raphaël Pichon.

In de belangrijke categorie van beste zangeres zijn Joyce DiDonato, Anja Harteros, Liudmyla Monastryrska, Anna Netrebko, Anita Rachvelishvili en Sonya Yoncheva genomineerd. Bij de mannen zijn dat Lawrence Brownlee, Iestyn Davies, Christian Gerhaher, John Osborn, Michael Spyres en Ludovic Tézier.

Opera Vlaanderen dingt in de categorieën ‘Opera Company’ en ‘Chorus’ mee naar de prijzen.

Voor de Readers’ Award zijn dit jaar acht zangers genomineerd, waaronder Jonas Kaufmann en Susan Graham. Via de website van de International Opera Awards kan iedereen zijn stem uitbrengen in deze categorie.

Vorig artikel

Discografie: Il viaggio a Reims

Volgend artikel

Interview: Op de huid van Don Giovanni

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.