Buitenlands nieuwsNieuws

Luca Salsi zingt Carlo en Enrico op één dag

Luca Salsi presteerde zaterdag het (bijna) onmogelijke bij de Metropolitan Opera in New York: ’s middags viel hij in voor Plácido Domingo in de matineevoorstelling van Ernani, ’s avonds stond hij op de bühne als Enrico in Lucia di Lammermoor.

Luca Salsi als Enrico in Lucia di Lammermoor (foto: Cory Weaver / Metropolitan Opera).
Luca Salsi als Enrico in Lucia di Lammermoor (foto: Cory Weaver / Metropolitan Opera).

De Italiaanse bariton Luca Salsi kreeg zaterdag kort voor de matinee van Ernani een telefoontje van Plácido Domingo’s zoon Alvaro, zo bericht Associated Press. Domingo voelde zich niet goed en kon de rol van Don Carlo eigenlijk niet zingen. Of hij kon invallen…

Salsi had een half uur de tijd om naar het Lincoln Center van de Metropolitan Opera te komen, kort met maestro James Levine te telefoneren (een dirigent met wie hij nooit eerder samenwerkte), zich in het kostuum van Carlo te hijsen en het toneel op te stappen in een voorstelling die wereldwijd via de radio werd uitgezonden.

Volgens de berichten uit New York had Salsi geen kans om de partituur nog eens door te kijken en kende hij de enscenering niet. De laatste keer dat hij Don Carlo in Ernani zong, was bovendien alweer bijna anderhalf jaar geleden (december 2013 in Rome, onder Riccardo Muti). De bariton wist de voorstelling echter te overleven en werd met een bloemenregen vanuit het publiek bedankt.

Een paar uur later stapte Salsi wederom het toneel op, toen voor zijn geplande optreden als Enrico in Lucia di Lammermoor. Ook die voorstelling kwam hij goed door, waarna hij – stijf van de adrenaline – geen oog meer dichtdeed.

Vorig artikel

La troupe d'Orphée uit op dvd en als stream

Volgend artikel

Ernest Bloch en de 'andere Macbeth'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.