Nieuws

Arthaus pakt uit met Felsenstein-producties

Vier producties van de beroemde regisseur Walter Felsenstein, verschillende Verdi’s en titels van Mozart en Puccini. Dat is wat de labels Arthaus Musik en Domovideo vandaag op de Nederlandse markt hebben gebracht.

Eén van de Felsenstein Editions.
Eén van de Felsenstein Editions.

Wat direct opvalt op de lijst nieuwe dvd’s van beide labels, zijn de Walter Felsenstein Editions van diverse opera’s. Felsenstein, in 1975 overleden, was oprichter en directeur van de Komische Oper Berlin en was een veelgeprezen, opvallende regisseur. Hij produceerde meer dan 190 producties.

Arthaus Musik heeft vier titels van Felsenstein uitgebracht, die onderdeel zijn van de Walter Felsenstein Collection, een box met 12 dvd’s. De oudste is een Fidelio uit 1956. Verder is er een studiofilm van Das Schlaue Füchslein van Janacek uit 1965, een film van Othello van Verdi uit 1969 en een film van Ritter Blaubart van Offenbach uit 1973.

De eerste twee titels zijn in zwart-wit, de andere in kleur. Er zijn ook diverse bonusfilmpjes bij de uitgaven gevoegd. Alle producties zijn in het Duits en worden uitgevoerd door het koor en orkest van de Komische Oper.

Naast de Felsenstein-dvd’s heeft Arthaus ook diverse nieuwe producties uitgebracht. Er is een productie van Die Zauberflöte uit Zürich, 2002, met onder andere Piotr Beczala in de cast.

Verder zijn verschenen: een Simon Boccanegra met Carlo Guelfi in de titelrol (Florence, 2002), een Turandot met Gabriele Schnaut als hoofdrolspeler (Salzburg, 2002) en een Nabucco met Leo Nucci als titelspeler en zangers als Maria Guleghina (Wenen, 2001).

Het label Domovideo heeft ook twee operatitels op de markt gebracht. Een Don Giovanni uit Wenen, 1999, met Carlos Álvarez in de hoofdrol en Riccardo Muti als dirigent en een concert van de beroemde tenor José Carreras en enkele van zijn vrienden: Agnes Baltsa, Katia Ricciarelli en Ruggero Raimondi.

Zie voor meer informatie de website van distributeur C&S Entertainment. Bekijk ook de ‘etalage’ van Arthaus Musik en TDK op de homepage van Place de l’Opera. Die wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe uitgaven.

Vorig artikel

Gerald Finley zingt liederen in Den Haag

Volgend artikel

Gelaarsde Kat geeft aangename kopjes

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.