Buitenlands nieuwsNieuws

Petrenko chef Berliner Philharmoniker

Kirill Petrenko is zondag door een grote meerderheid van de leden van de Berliner Philharmoniker tot nieuwe chef-dirigent verkozen. Hij volgt in augustus 2018 Sir Simon Rattle op.

Kirill Petrenko (foto: Wilfried Hösl).
Kirill Petrenko (foto: Wilfried Hösl).

Petrenko groeide op in Rusland, maar emigreerde op zijn achttiende met zijn familie naar Oostenrijk. Hij was eerder Generalmusikdirektor van het Staatstheater in Meiningen en van de Komische Oper Berlin en is momenteel muzikaal directeur bij de Bayerische Staatsoper.

De Russische dirigent reageert overrompeld door zijn aanstelling. “Ik kan niet in woorden vatten hoe ik me hierbij voel. Van euforie en grote vreugde tot vrees en twijfel: alles door elkaar. Ik ga al mijn krachten verzamelen om een waardige leider te zijn voor dit buitengewone orkest. Ik ben me bewust van mijn verantwoordelijkheid en de hoge verwachtingen.”

Zijn voorganger Sir Simon Rattle, die vanaf september 2017 zijn nieuwe job als muziekdirecteur van het London Symphony Orchestra oppakt, is blij met Petrenko als opvolger. “Ik bewonder hem al vele jaren en ben erg verheugd dat hij mijn opvolger wordt bij dit prachtige orkest.”

Vorig artikel

Westbroek zingt “onwijs sfeervolle” Prom

Volgend artikel

Calleja krijgt publiek weer op de stoelen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.