Nieuws

Cité de l’Opera: Maarten, Graham en René

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 288.

Bach natuurlijk
Countertenor Maarten Engeltjes was in Parijs voor een optreden met Leonardo García Alarcón en het Orchestre Philharmonique de Radio France.

45 open doekjes
Tenor Graham Clark was niet minder dan zestien seizoenen te horen in Bayreuth, onder meer in Der Ring des Nibelungen. De avonden die hij daar als zanger meemaakte – maar hij speelde ook in het solistenvoetbalteam tijdens het zomerfestival – waren bijzonder. ‘Our Meistersinger performances between 1981 and 1987 averaged something like forty-five curtain calls over the seven years I sang David. That is over an hour of curtain calls some evenings. Quite extraordinary.’

Concertveiligheid
In Berlijn worden klassieke concerten getest. De Berliner Philharmoniker trad voor duizend mensen op.

Dmitri in kleur
Dankzij moderne techniek: Sjostakovitsj zoals hij er echt uitzag.

Norman spreekt
Wie op Twitter de Britse schrijver/historicus Norman Lebrecht volgt, kent vooral zijn dubieuze geroddel (‘Orchestra is said to dump world famous conductor’) en bronloze weetjes. Maar hij heeft een andere kant.

Order! Order!
Componist Stephen Sondheim zei al lang voor zijn 91ste verstandige dingen.

Je handen stuk blijven wassen
De Britse tenor Benjamin Hulett kijkt vooruit.

Don’t normalise
Een lied voor antipopulisten, gebaseerd op Verdi en Simon & Garfunkel, door componist Mark Northfield.

Good!
Ondanks de coronabeperkingen is Bach best tevreden met de verschillende online-uitvoeringen van zijn werk in de weken voor Pasen.

Nieuwe generatie
De mensen van de Nederlandse Reisopera in Enschede kozen – met vooruitziende blik – voor een seizoen 2020/2021 zonder livevoorstellingen. Onderwijl wordt er druk gebouwd aan een nieuwe generatie theatermensen.

Venedig auf Deutsch
Het fraaie boek Venetiaanse zangen is er nu ook in het Duits.

Video met Aa-status
Van de nieuwe productie die Michel van der Aa componeerde, Upload, zijn de filmopnamen gereed. De film zal in de komende maanden te zien zijn.

Sir Walter 250
Het is dit jaar 250 jaar geleden dat schrijver/dichter Sir Walter Scott werd geboren. Zijn werk ligt aan de basis van meer dan tachtig opera’s. Zijn bekendste boek, Ivanhoe, werd door verschillende componisten gebruikt voor een libretto. Toch wordt juist dat repertoire zeer sporadisch uitgevoerd.

René online
Komend weekend geeft René Pape een online concert voor Idagio.

Nieuwe sterren
Jonge talenten reizen in oktober naar Moskou voor de Operalia-competitie in het Bolshoi-theater.

Vorig artikel

Vroege Verdi’s: Ernani uit Milaan

Volgend artikel

World Opera Lab speelt Passie van nu

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.