Buitenlands nieuwsNieuws

Kaufmann, DiDonato winnen ECHO Klassik

Onder anderen Jonas Kaufmann en Joyce DiDonato zijn in de prijzen gevallen bij de ECHO Klassik 2015. Op 18 oktober krijgen ze tijdens een gala-avond in het Konzerthaus Berlin hun onderscheiding uitgereikt.

Kaufmanns operette-cd bezorgt hem de titel 'Zanger van het jaar'.
Jonas Kaufmanns operette-cd bezorgt hem de titel ‘Zanger van het jaar’.

De ECHO Klassik is een Duitse klassiekemuziekprijs die sinds 1994 jaarlijks uitgereikt wordt door de Deutsche Phono-Akademie. De prijs telt maar liefst 58 categorieën voor solisten, dirigenten, ensembles, orkesten en labels. Aan de hand van recente cd- en dvd-uitgaven worden de winnaars gekozen.

Tot zanger van het jaar is dit keer tenor Jonas Kaufmann uitgeroepen, met zijn cd Du bist die Welt für mich. Zangeres van het jaar is Joyce DiDonato, met het album Stella di Napoli.

In de categorie ‘Nachwuchskünstler des Jahres’ strijken tenor Bryan Hymel en sopraan Sonya Yoncheva met de eer, voor respectievelijk de cd’s Héroïque en Paris, mon amour.

Het Boston Early Music Festival krijgt een prijs voor zijn opname van La Descente d’Orphée aux Enfers en de Metropolitan Opera wordt onderscheiden voor zijn opname van de hedendaagse opera Two Boys van Nico Muhly.

De Letse mezzosopraan Elīna Garanča behoort eveneens tot de vocale prijswinnaars: met haar cd Meditation wint ze in de categorie ‘Solistische Einspielung des Jahres (Arien/Rezitale)’. Op het gebied van het lied wint sopraan Patricia Petibon, met La Belle Excentrique.

De allereerste opname van Steffani’s opera Niobe, Regina di Tebe, met onder anderen Philippe Jaroussky en Karina Gauvin, wint in de categorie ‘Welt-Ersteinspielung des Jahres’.

De 58 prijzen worden op zondag 18 oktober tijdens een feestelijk galaconcert in het Konzerthaus Berlin uitgereikt. Rolando Villazón en Nina Eichinger presenteren de avond, die vanaf 22.00 uur wordt uitgezonden bij de ZDF. De kaartverkoop voor het gala begint half september.

Zie voor een overzicht van alle winnaars de website van de ECHO Klassik.

Vorig artikel

Actie: Win vrijkaarten voor Eccles' Semele!

Volgend artikel

Bayreuth en de Festspiele: een terugblik

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.