Buitenlands nieuwsNieuws

Altinoglu nieuwe muziekdirecteur de Munt

Alain Altinoglu wordt met ingang van januari 2016 de nieuwe muziekdirecteur van de Munt. De Franse dirigent werd vandaag door het Brusselse operahuis voorgesteld.

Alain Altinoglu in de Munt (foto: Tine Claerhout / La Monnaie / De Munt).
Alain Altinoglu in de Munt (foto: Tine Claerhout / La Monnaie / De Munt).

Alain Altinoglu (in 1975 geboren in Parijs) dirigeerde in 2011 Massenets Cendrillon bij de Munt en stond al een paar maal voor het Muntorkest tijdens symfonische concerten. Hij heeft nu getekend om “meerdere seizoenen” muziekdirecteur in de Belgische hoofdstad te worden, aldus het bericht van de Munt.

De aanstelling van Altinoglu is het eindpunt van een “lange en intense weg van reflectie en introspectie”, zegt intendant Peter de Caluwe. “Het is tevens het begin van een nieuw en spannend avontuur, dat zich hopelijk over meerdere jaren mag uitstrekken. (…) Het is al sinds vele jaren mijn wens om met hem tot een partnerschap te komen.”

Altinoglu was de afgelopen seizoenen actief bij operahuizen als de Metropolitan Opera, de Wiener Staatsoper, de Staatsoper Berlin, het Opernhaus Zürich en de Bayerische Staatsoper. Deze zomer debuteerde hij op de Bayreuther Festspiele met een productie van Lohengrin.

In een reactie zegt de maestro graag zijn “sterke werkrelatie” met het orkest te willen uitbouwen. “Ik kijk er ook naar uit om samen met Peter de innovatie programmatie zowel op vlak van opera ls in het symfonische repertoire verder te zetten.”

Vorig artikel

Andris Nelsons leidt magistrale Brahms

Volgend artikel

Butterfly: Kremer debuteert bij de Reisopera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.