Buitenlands nieuwsNieuws

Cape Town Opera debuteert in Engeland

De Cape Town Opera, het enige operagezelschap van Zuid-Afrika, stond woensdag 21 oktober voor het eerst op Brits toneel. Het voerde met succes Porgy and Bess van Gershwin uit. Deze week vervolgt het gezelschap haar tour langs Londen en Edinburgh.

De Cape Town Opera bezocht al wel eens eerder Groot-Brittannië. Dat was vijf jaar geleden, toen 24 zangers uit het ensemble van het operahuis voor koningin Elizabeth optraden tijdens de opening van het Wales Millennium Centre in Cardiff. In dat concert traden ook grote namen als Bryn Terfel en Sumi Jo op.

Een echte productie was het echter niet. Die primeur vond vorige week plaats, ook in het Wales Millennium Centre. Het gezelschap voerde vier avonden achter elkaar Porgy and Bess op.

Deze week vervolgt de Cape Town Opera, dat in mei haar tienjarig bestaan vierde, haar tour met optredens in de Royal Festival Hall in Londen en het Edinburgh Festival Theatre.

De reacties in Cardiff waren positief. Regisseur Christine Crouse plaatste het verhaal van de opera van Gershwin in de jaren zestig/zeventig in Zuid-Afrika, ten tijde van de apartheid, en dat viel goed bij publiek en critici.

Omdat veel van de zangers van het operahuis zelf te maken hebben gehad met onderdrukking, racisme en geweld, is het een heel persoonlijke voorstelling, schreef bijvoorbeeld The Guardian. ‘Wanneer onze cast Porgy and Bess zingt, zingen ze het vanuit hun hart, want het betekent iets voor ze’, zei Michael Williams, manager van het operahuis, daarover in een ander artikel.

The Times vond veel van de stemmen sensationeel. Eén van de uitblinkers was Pretty Yende, voor sommigen wellicht een bekende. De sopraan won twee prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch vorig jaar en alle prijzen op het Hans Gabor Belvedere Gesangswettbewerb in Wenen dit jaar.

Vorig artikel

Acht componisten in de Vondelkerk

Volgend artikel

Succesvolste VDB-productie in reprise

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.