AchtergrondNieuws

C Major debuteert op Nederlandse markt

C&S Entertainment introduceert vandaag (29/10) een nieuw label in Nederland: C Major. Achter het label zit het Duitse bedrijf C Major Entertainment, dat gebruik gaat maken van de rijke dvd-collectie van Unitel. Een korte introductie in deel vier van een serie over operalabels.

C_Major_Logo C Major brengt vandaag als startschot vier titels uit. Er verschijnt een Turandot-productie van regisseur Chen Kaige met zangers als Maria Guleghina en Marco Berti. Verder zijn er twee delen van een Ring-productie van La Fura del Baus uit Valencia en verschijnen twee liederencylci van Schubert voor het eerst op dvd, met Hermann Prey als vertolker.

Alle uitgaven liggen als dvd en als Blu-Ray in de schappen. Blu-Ray is de opvolger van dvd en biedt een hogere kwaliteit in geluid en beeld.

C Major Entertainment is een in Berlijn gevestigd bedrijf dat in 2006 opgericht werd door Elmar Kruse. Het bedrijf richt zich op de internationale marketing en uitzending van audio- en audiovisuele muziekprogramma’s.

Zo was C Major betrokken bij de tv-uitzending van een groots concert als ‘Three Stars in Vienna’, een optreden van Anna Netrebko, Rolando Villazón en Plácido Domingo in 2008. Dat concert werd door honderden miljoenen mensen bekeken.

C Major verzorgt ook uitzendingen van historisch materiaal, zoals de legendarische voorstellingen van de dirigenten Herbert von Karajan en Leonard Bernstein.

De Turandot-uitgave.
De Turandot-uitgave.

Om haar activiteiten verder uit te breiden heeft het bedrijf nu een label opgezet. Daarbij maakt het gebruik van het filmmateriaal van Unitel uit München en de sales-kwaliteiten van Naxos uit Hong-Kong.

“Met het nieuwe dvd-label willen we niet alleen de meest recente hoogtepunten van het toneel en uit de concertzaal presenteren, maar ook legendarische schatten van Karl Böhm, Herbert von Karajan en Leonard Bernstein uit het archief halen”, zei directeur Elmar Kruse na de start van het label.

Unitel beschikt over een verzameling van zo’n 1100 opera-, ballet-, operette- en concertproducties. Het bedrijf werd in 1966 opgericht als opvolger van Cosmotel, een bedrijf dat Leo Kirch en Herbert von Karajan twee jaar daarvoor hadden opgezet om klassieke muziek voor film en televisie te produceren. Unitel was één van de eerste bedrijven die muziekfilms maakte in kleur en met stereogeluid.

In samenwerking met diverse labels heeft Unitel inmiddels zo’n 300 dvd’s uitgebracht. Ook waagt het bedrijf zich vaker aan Blu-Ray.

Onder de uitgaven zitten beroemde voorstellingen als de Traviata-productie van Willy Decker uit Salzburg (2005) met Anna Netrebko en Rolando Villazón en de speciale dvd-box met alle 22 opera’s van Mozart.

Unitel werkt met vele labels samen, waaronder Deutsche Grammophon/Universal, Sony, Arthaus Musik en Decca. Geen verkeerd rijtje voor C Major om in opgenomen te worden.

Zie voor meer informatie de website van C Major Entertainment. Zie de website van distributeur C&S Entertainment om te zien welke titels er van C Major in Nederland zijn verschenen.

Vorig artikel

Parelvissers overtuigen vooral vocaal

Volgend artikel

Wokmuziektheater speelt Der Vampyr

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.