Buitenlands nieuwsNieuws

Hongaar wint operacompetitie Mezzo

De Hongaarse tenor Zoltán Nyári heeft de operacompetitie van Mezzo Television gewonnen. De beste vrouwelijke artiest werd Kristin Sampson. Het publiek verkoos eveneens Nyári tot winnaar en beloonde bovendien de eerste opera van David Alagna met de prijs voor beste productie.

Tenor Zoltán Nyári (foto: operacompetition.hu).
Tenor Zoltán Nyári (foto: operacompetition.hu).

De finale van de Mezzo-competitie vond de afgelopen twee weken plaats in Szeged, in het zuiden van Hongarije. Veertien finalisten konden in vijf verschillende operaproducties hun kunnen laten zien.

Het was al wel een beetje te verwachten dat Nyári met de eer ging strijken in de mannencategorie. In tegenstelling tot zijn concurrenten mocht hij in twee producties zingen, en niet de kleinste rollen. Daarnaast zal zijn Hongaarse komaf ook wel meegespeeld hebben in het door een Hongaars bureau georganiseerde festival, met diverse Hongaren in de jury.

De beste vrouwelijke artiest werd de Amerikaanse Kristin Sampson voor haar rol in Emmeline, een opera van Tobias Picker die zijn Europese première beleefde tijdens het slotfestival in Szeged.

Het publiek kon één artiest uitroepen tot winnaar. Dat werd dus Nyári. Verder koos het publiek Le dernier jour d’un condamné van David Alagna tot beste productie. De eerste opera van de broer van Roberto Alagna beleefde tijdens het festival haar wereldpremière op het toneel. Kennelijk tot tevredenheid van de toeschouwers. (Lees ook het uitgebreide verslag over de wereldpremière van Le dernier jour d’un condamné.)

Aan de competitie deden vijf operahuizen uit verschillende landen mee. Zij kozen zelf een opera om te produceren. Tijdens twee voorrondes op diverse plaatsen in de wereld werden zangers geselecteerd om in de producties te zingen; drie competitierollen per opera. Van 3 tot en met 17 november vond de finale plaats in Szeged, in de vorm van een festival.

De Mezzo-competitie zal volgend jaar volgens hetzelfde concept verdergaan, al zullen er andere operahuizen deelnemen.

Vorig artikel

Een dodenhuis vol kwaliteit

Volgend artikel

Michael Baba zingt mooie Parsifal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.