Buitenlands nieuwsNieuws

Racette trekt tranen in Trittico-triomf

Patricia Racette zong vrijdag 20 november als derde zangeres in de historie van de Metropolitan Opera alle drie de hoofdrollen in Il Trittico van Giacomo Puccini. En ze triomfeerde. Naast haar liet ook Stephanie Blythe van zich spreken.

Racette als Angelica in de productie in San Francisco (foto: Cory Weaver).
Racette als Angelica in de productie in San Francisco (foto: Cory Weaver).

Racette zong in september al alle drie de sopraanrollen van Puccini’s drieluik Il Trittico bij de San Francisco Opera. De reacties aan de westkust van de Verenigde Staten waren zeer enthousiast.

Aan de oostkust, in New York, herhaalde Racette het kunstje en weer oogstte ze grote lof. De enige twee sopranen die ooit bij de Metropolitan Opera de volledige trilogie voor hun rekening namen, waren de grootheden Renata Scotto en Teresa Stratas. Racette plaatste zich zonder zich te hoeven schamen in dat rijtje.

De Associated Press noemde haar optreden in Suor Angelica zelfs ‘één van de hoogtepunten uit haar carrière’ en ‘hét hoogtepunt van de avond’. Haar aria ‘Senza mamma’ was adembenemend volgens de recensent. Na afloop zat een groot deel van het publiek te snotteren.

Ook voor haar optreden in Gianni Schicchi en Il Tabarro ontving Racette positieve reacties. De AP-recensent vond haar iets te oud voor Lauretta in Gianni Schicchi, maar de New York Times bracht haar hulde voor alle drie de rollen. ,,In elk stuk drong Racette tot het hart van haar karakter door”, schreef de recensent.

Racette was niet de enige die een ‘hattrick’ (aldus de New York Times) scoorde tijdens de première. Ook mezzo Stephanie Blythe zong in alle drie de delen mee. Indrukwekkend in Il Tabarro en grappig in Gianni Schicchi, vond AP.

Over het orkest en de muzikale leiding van Stefano Ranzani – die debuteerde bij de Met – waren de reacties verdeeld. Het decor van Douglas W. Schmidt kreeg telkens als het gordijn rees een spontaan applaus van het publiek.

Noemenswaardig is ook dat tenor Saimir Pirgu zijn debuut bij het beroemde operahuis maakte als Rinuccio in Gianni Schicchi. AP vond het imponerend, de New York Times keurig.

Ter illustratie hieronder de preview van de San Francisco-productie van Il Trittico, waarin Racette eerder dit jaar in de drie rollen te zien was.

Vorig artikel

Herreweghe dirigeert Missa solemnis

Volgend artikel

Wat de duivel bij componisten losmaakt

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.