Binnenkort

Herreweghe dirigeert Missa solemnis

Philippe Herreweghe zal zaterdag 28 november de Missa solemnis van Ludwig van Beethoven dirigeren tijdens de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. De Radio Kamer Filharmonie, het Collegium Vocale Gent en de Accademia Chigiana Siena zorgen voor de uitvoering.

De ZaterdagMatinee verzorgt iedere zaterdagmiddag een concert in het Concertgebouw, dat uitgezonden wordt op Radio 4. Deze zaterdag staat Beethovens Missa solemnis op het programma, een lange, plechtige mis uit de rooms-katholieke liturgie.

Beethoven zelf hoorde zijn mis slechts eenmaal: tijdens een opvoering in St. Petersburg in 1824. De mis was eigenlijk bedoeld voor de benoeming van aartshertog Rudolf tot aartsbisschop van Olmütz, maar vanwege vertragingen en geldnood ging dat niet door.

Beethoven werkte zo’n vier jaar aan de mis, licht de ZaterdagMatinee toe. ,,Het is berucht om zijn complexiteit. John Eliot Gardiner vergeleek het uitvoeren van het werk met de beklimming van de Mount Everest voor koorzangers, maar zonder zuurstofmaskers.”

De Belgische dirigent Philippe Herreweghe zal de uitvoering leiden. Zijn eigen kamerkoor Collegiale Vocale Gent zal de koorzang van het werk op zich nemen, uitgebreid met de Accademia Chigiana Siena. De muziek komt van de Radio Kamer Filharmonie.

De Deense Inger Dam-Jensen zingt de sopraanpartij. Alt is Maria Radner, een jonge Duitse zangeres. De tenorrol is eveneens jong bezet met de Brit Benjamin Hulett. De Nieuw Zeelander Martin Snell zingt de baspartij. Snell zingt met name bij theaters in Zwitserland.

De Matinee-voorstelling begint om 14.15 uur. Zie voor meer informatie de website van de ZaterdagMatinee of om kaarten te bestellen de website van het Concertgebouw. Kaarten kosten rond de 30 euro.

Ter illustratie een deel van de mis (het Kyrie) tijdens een eerdere opvoering in het Concertgebouw, met Leonard Bernstein als dirigent voor het Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Pirgu overtuigt in Luikse Traviata

Volgend artikel

Racette trekt tranen in Trittico-triomf

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.