Nieuws

Opera Willem II beleeft wereldpremière

De opera Koning Willem II beleefde vorige week haar wereldpremière in Tilburg. Het werk werd geschreven naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van Tilburg. De opera werd vier keer opgevoerd.

Omdat Tilburg in 2009 viert dat het tweehonderd jaar geleden stadsrechten kreeg van Lodewijk Napoleon, namen de operakoren Bel Canto en Souvenir des Montagnards al in 2006 het initiatief een nieuwe opera te laten schrijven.

Willem II had in Tilburg zijn buitenverblijven en dus werd hij het onderwerp van de opera. Frans Schaars schreef het libretto, Ruud van Eeten componeerde de muziek.

De Stichting Amateurkunst Tilburg beloonde het project in februari met een prijs voor de Amateurkunsten. Het prijzengeld – 12.000 euro – maakte het mogelijk de opera daadwerkelijk te produceren.

Van 26 tot en met 29 november werd het werk viermaal opgevoerd in de Concertzaal in Tilburg. Volgens het Brabants Dagblad een uitvoering die ‘zeker nog eens een reprise in een ruimer geoutilleerd theater verdient’.

Vorig artikel

Kameropera zoekt bekendheid in Overijssel

Volgend artikel

Barihunk Gunn: 'Je moet er goed uitzien'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.