Buitenlands nieuwsNieuws

Crowdfundings Utrecht City Opera, B.O.O.M

Crowdfunding is een snel ingeburgerde manier om kunstprojecten, waaronder die voor het theater, vooraf te financieren. De makers creëren zo een bocht langs de trage en soms zuinige subsidiegevers en smeden al voor de première een band met het publiek. B.O.O.M. en Utrecht City Opera hebben onlangs acties gestart.

Utrecht City Opera - Apollo
Poster van Apollo e Dafne. (© Felipe Pipi)

“Steeds opnieuw manieren ontdekken om met publiek van de 21ste eeuw te communiceren” en “Utrecht in de schijnwerpers van de Europese operawereld zetten”. De ambities van Utrecht City Opera zijn ruim. Het gezelschap ontstond in 2013, toen sopraan Ksenija Celner en bas Pétur Heimisson tijdens hun masteropleiding aan het conservatorium een complete operaproductie opzetten. Een jaar later brachten ze La serva padrona en nu werken ze aan Händels Apollo e Dafne.

De première van de dramatische cantate staat gepland op 24 mei. Er is een team van zangers en musici geformeerd dat – zoals de makers zeggen – “deze verzengende vertolking over liefde, lust, haat en verlossing tot leven zal brengen”.

De productie kost geld en daarvoor is Utrecht City Opera een crowdfundingactie gestart op Voordekunst. Op de pagina van de actie is te lezen hoe doneren werkt en welke tegenprestaties er zijn. Wie graag met twee personen de voorstelling bezoekt en na afloop wat wil drinken, is al voor 50 euro officieel sponsor.

Zie voor meer informatie over Apollo e Dafne de website van Utrecht City Opera.

Zauberflöte voor kinderen

Over de plannen van Bold Opera on the Move (B.O.O.M.) berichtte Place de l’Opera onlangs al. Het nieuwe project wordt De Toverfluit, een Nederlandse kinderversie van Die Zauberflöte, gemaakt door Frank Groothof. B.O.O.M. wil het samen met de bedenker op de planken brengen.

De artiesten van Bold Opera on the Move. (© Arash Nikkhah)
De artiesten van Bold Opera on the Move. (© Arash Nikkhah)

B.O.O.M. is een gezelschap van jonge operaprofessionals. Op uiteenlopende locaties als kerken, scholen en theaters en ook in de buitenlucht spelen ze bewerkingen van bekende opera’s die een groot publiek aanspreken. Voor De Toverfluit gaan de zangers van B.O.O.M. een samenwerking aan met Frank Groothof, bekend van onder meer Sesamstraat en zijn bewerkingen van opera’s voor kinderen. Het wordt een Nederlandstalige voorstelling, die door een dubbele cast kan worden gespeeld. Er zullen twaalf vocalisten en twee pianisten zijn, die steeds met de helft een uitvoering geven.

Er komen enkele try-outs begin mei, daarna zal de opera op tournee gaan langs verschillende festivals en theaters in Nederland. Komende zomer zal De Toverfluit gespeeld worden tijdens de NJO Muziekzomer, samen met enkele musici van het Nationaal Jeugdorkest (NJO).

Voor al die optredens en het maken van de productie is geld nodig. Donateurs kunnen op de pagina op Voordekunst informatie vinden over de actie en de tegenprestaties, waaronder VIP-kaarten voor de try-outs begin mei.

Zie voor meer informatie over De Toverfluit de website van Bold Opera on the Move.

Vorig artikel

Met brengt Onjegin met Anna Netrebko

Volgend artikel

Meyerbeers Prophète triomfeert in Essen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.