Buitenlands nieuwsNieuws

Munt sluit seizoen af met Verdi’s Aida

De Munt sluit zijn seizoen af met twaalf voorstellingen van Verdi’s opera Aida in het Muntpaleis op Tour & Taxis in Brussel. Alain Altinoglu en Samuel Jean dirigeren, Stathis Livathinos regisseert.

Gaston Rivero, in 2013 door Place de l'Opera geportretteerd als tenor van de toekomst, zingt Radamès. (© Fadil Berisha)
Gaston Rivero, in 2013 door Place de l’Opera geportretteerd als tenor van de toekomst, zingt Radamès. (© Fadil Berisha)

“Tegen een achtergrond van oorlog en machtsmisbruik brengt Aida het meeslepende verhaal van de driehoeksverhouding tussen de Egyptische prinses Amneris, generaal Radames en Aida, een onttroonde en tot slaaf verknechtte Ethiopische prinses”, zo omschrijft de Munt de plot van Verdi’s bekende opera. “De grote historische taferelen en triomfmarsen die de opera populair maakten, wisselen af met intieme maar krachtige duetten en momenten van intense introspectie.”

Met Aida sluit de Munt een periode van twee jaar af waarin het buiten zijn eigen Muntschouwburg vertoefde. In september keert het gezelschap terug naar het gerenoveerde theater.

De laatste ‘buitenshuise’ productie wordt geregisseerd door Stathis Livathinos, artistiek directeur van het Nationaal Theater van Griekenland. Livathinos maakt zijn debuut als operaregisseur. “Bekommerd om de vele spanningen die het Middellandse Zeegebied beroeren en de problemen die daaruit voortkomen (nationalisme, vrijheidsstreven, migratie), toont hij de vele facetten van een werk waarin verlangen en plichtsbesef, individuele en collectieve lotsbestemming met elkaar botsen”, aldus de Munt.

Livathinos werkt met een dubbele cast. Adina Aaron en Monica Zanettin delen de rol van Aida, Andrea Carè en Gaston Rivero zingen afwisselend Radamès en Nora Gubisch en Ksenia Dudnikova zijn roulerend Amneris. Dirigent Alain Altinoglu leidt de meeste voorstellingen, tijdens drie avonden staat Samuel Jean voor het Symfonieorkest en koor van de Munt.

Aida gaat op 16 mei in première en is tot en met 5 juni te zien. Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

Onschuld triomfeert in de ‘andere’ Nabucco

Volgend artikel

DNO herneemt Audi's Madrigalen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

  1. fred
    2 mei 2017 at 23:56

    dus de Caluwe heeft dan de koreaanse tenor die zijn vriendin het hospitaal insloeg in Toulouse(?) vervangen door Rivero…..

  2. Pieter K. de Haan
    3 mei 2017 at 10:31

    Zou hij zich ook teruggetrokken kunnen hebben?

  3. Leen Roetman
    7 juli 2017 at 07:32

    Tot 24 juli is op de website van De Munt een stream beschikbaar!
    https://www.demunt.be/nl/streaming/639-aida