Buitenlands nieuwsNieuws

Domingo zingt als bariton bij Metropolitan

Na zijn baritondebuut als Simon Boccanegra in Berlijn in oktober 2009 stond tenor Plácido Domingo maandag voor het eerst als bariton op het toneel van de Metropolitan Opera in New York. De pers kon ‘het experiment’ wel waarderen.

De New York Times weet te vertellen dat Plácido Domingo ooit, op achttienjarige leeftijd, auditie deed voor de National opera van Mexico City. Als bariton. Hem werd toen verteld dat hij toch echt een tenor was.

Meer dan vijftig jaar na dato en na een glorierijke carrière als tenor staat Domingo deze weken voor het eerst als bariton op de planken van de Metropolitan Opera, in een productie van Simon Boccanegra uit 1995.

Eerder dit jaar debuteerde hij in Berlijn in de titelrol van de opera van Verdi, met gemengde reacties als gevolg. In New York kon in elk geval het publiek zijn inspanningen waarderen. Tijdens de première maandag 18 januari kreeg Domingo een ‘enorme ovatie’, aldus de New York Times.

De krant was zelf ook wel te spreken over het optreden, dat recensent Anthony Tommasini als ‘een intrigerend experiment’ betitelde. ,,Soms klonk zijn stem wat versleten. En wanneer hij in het lage baritonregister kwam, moest hij zijn klank versterken met borstige, soms taaie kracht. En toch, dit was één van zijn friste optredens in jaren.”

Volgens Tommasini is en blijft Domingo een tenor en liet de zanger de rol van Boccanegra klinken als een tenorrol. ,,Niettemin stopte Domingo vocaal charisma, dramatische waardigheid en een leven van ervaring in zijn vertolking.”

De Los Angeles Times had soortgelijk commentaar op Domingo’s baritonkunsten. Hij klonk lichter en ging soms verloren in het orkest, schreef James C. Taylor. ,,Maar voor degene die zich richt op de dramatische kant van opera bestaat er geen twijfel over dat Domingo’s Boccanegra een succes was. Een voorstelling die deed denken aan zijn Otello’s van de laatste jaren.”

De rest van de cast kreeg overigens ook lof. Met name sopraan Adrianne Pieczonka als Maria/Amelia en ook Marcello Giordani als Gabriele (een rol die grappig genoeg bij de première van de productie in 1995 gezongen werd door Domingo).

Over maestro James Levine waren de kranten (wederom) onverdeeld positief. ,,Hij heeft het vaak over hoe erg hij deze partituur waardeert en zijn respect bleek uit het sombere, mooie, genuanceerde spel dat hij uit het orkest kreeg.

De productie van Simon Boccanegra is op zaterdag 6 februari live te zien in diverse bioscopen in Nederland.

Vorig artikel

Il Giardino Armonico overtreft De Niese

Volgend artikel

Herdenkingsopera voor zoon André Post

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.