Buitenlands nieuwsNieuws

San Francisco presenteert groots seizoen

De San Francisco Opera lijkt weinig last te hebben van het economische kwakkeltij. Het operahuis presenteerde dinsdag haar nieuwe seizoen en dat staat bol van grootse producties en wereldsterren. Met 10 producties en 66 voorstellingen is het seizoen zelfs uitgebreider dan voorheen.

SanFranciscoOperaDe San Francisco Opera is één van de grotere operahuizen in de Verenigde Staten. De voorgaande jaren had het huis het echter niet makkelijk. Het was vooral een kwestie van ‘bedelen en lenen’, aldus algemeen directeur David Gockley in de San Francisco Chronicle.

Nu lijken de zwaarste tijden echter voorbij te zijn. Het budget van het operahuis stijgt volgend seizoen zelfs met 8 miljoen dollar en er staat één productie meer geprogrammeerd. Dat bleek toen het huis haar seizoen 2010/2011 (het 88e alweer) dinsdag bekendmaakte.

Wat Gockley samen met muzikaal directeur Nicola Luisotti heeft weten te programmeren, is niet gering. Je zou haast besluiten te gaan emigreren naar San Francisco als je de klinkende affiches ziet.

Het seizoen opent met spektakelstuk Aida in een regie van Francesca Zambello (artistiek adviseur van het huis) en met zangers als Marcello Giordani en Dolora Zajick.

Daarna volgen diverse producties. Elina Garanca en Ramón Vargas zingen in september de hoofdrollen in een productie van Werther van Massenet. De regie is van Francisco Negrin.

Bekende namen (zeker voor Nederlanders) als Luca Pisaroni en Danielle de Niese treden op in Le nozze di Figaro in september/oktober.

Het seizoen vervolgt met Madama Butterfly van Puccini. Daniela Dessi en Svetla Vassileva zingen beurtelings de hoofdrol van Cio-Cio San.

Hoogtepunt van het seizoen is het optreden van Plácido Domingo in de titelrol van Cyrano de Bergerac van Alfano. De beroemde tenor keert na tien jaar terug in San Francisco. Ainhoa Arteta zingt de vrouwelijke hoofdrol, Patrick Fournillier dirigeert.

Nog een bijzonder optreden is het roldebuut van Karita Mattila in De zaak Makropulos van Janacék.

Het seizoen krijgt een knallend einde met drie opvoeringen van de volledige Ring des Nibelungen van Richard Wagner in een regie van Francesca Zambello en onder muzikale leiding van Donald Runnicles. Onder de solisten Nina Stemme, Ian Storey, Andrea Silvestrelli en Brandon Jovanovich.

Zie voor meer informatie de website van de San Francisco Opera.

Vorig artikel

Herdenkingsopera voor zoon André Post

Volgend artikel

Levendige Zigeunerbaron vermaakt prima

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.