Buitenlands nieuwsNieuws

Bachtrack publiceert statistieken 2018

Bachtrack heeft zijn statistische jaaroverzicht van 2018 gepubliceerd. La traviata was afgelopen jaar de meest uitgevoerde opera, Lisette Oropesa was de drukste zangeres, Erwin Schrott de drukste zanger.

Lisette Oropesa: de drukste operazangeres in 2018. (© Matthew Murphy)

De muziekwebsite Bachtrack beschikt naar eigen zeggen over de grootste database met klassiekemuziekevenementen in de wereld. In 2018 werden meer dan 33.500 voorstellingen en concerten vermeld. Op basis daarvan heeft de website van Alison en David Karlin een jaaroverzicht gemaakt.

De sectie opera bevat een paar boeiende cijfers. Lisette Oropesa trad 78 keer op en klopte daarmee Jane Ede (77) en Claudia Boyle (71). Erwin Schrot was met 99 optredens drukker dan Najmiddin Mavlyanov (93) en Adam Palka (82).

In 2017 was Die Zauberflöte de meest uitgevoerde opera, maar Mozarts Singspiel zakte zes plaatsen. De koppositie werd overgenomen door La traviata van Verdi, met Puccini’s Tosca op twee en Bizets Carmen op drie. Volgens Bachtrack kwam een derde van alle uitgevoerde opera’s in 2018 van de hand van Verdi, Puccini en Mozart.

De Wiener Staatsoper was het drukste operahuis met 211 uitvoeringen, Barrie Kosky en Sir David McVicar waren met ieder 121 voorstellingen de meest geboekte regisseurs.

Het overzicht van Bachtrack biedt nog veel meer statistieken, waaronder over de aandacht voor vrouwelijke componisten. Zo kwam in Zweden 37 procent van de hedendaagse werken die in 2018 uitgevoerd werden van de hand van vrouwen. In Duitsland en Frankrijk was dat cijfer slechts 5 procent. Met Lili Boulanger en Clara Schumann staan er voor het eerst vrouwen in de top honderd meest uitgevoerde componisten.

Lees voor meer informatie het artikel van Bachtrack over de statistieken en zie de infographic die de website maakte.

Vorig artikel

Doelen brengt Messiaens Tristan et Yseult

Volgend artikel

Annemarie Kremer krijgt Gouden Viooltje

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.