Binnenkort

Doelen brengt Messiaens Tristan et Yseult

Olivier Messiaen schreef drie verschillende composities op basis van het verhaal van Tristan en Isolde. De Doelen voert de werken op 16 en 17 januari alle drie uit, met medewerking van Cappella Amsterdam en de philharmonie zuidnederland.

Daniel Reuss dirigeert Cappella Amsterdam in Cinq rechants. (© Marco Borggreve)

Messiaen was gefascineerd door de middeleeuwse vertelling over Tristan en Isolde. Het leverde een bijzondere drieluik op, La Trilogie de Tristan et Yseult, gecomponeerd tussen 1945 en 1948.

De Doelen spreidt de trilogie uit over twee avonden. Op 16 januari klinken deel één en deel drie. Het eerste deel is Harawi (Chant d’amour et de mort), een werk voor dramatische sopraan en piano, geïnspireerd op een oud liefdeslied uit de Andes. Sopraan Caroline Melzer en pianist Cédric Pescia voeren het werk uit en Clara Pons zorgt voor visuele bijdragen.

Deel drie heet Cinq rechants en wordt uitgevoerd door Cappella Amsterdam onder Daniel Reuss. Het stuk is geschreven voor twaalf stemmen, op een gedicht van de componist zelf.

Op 17 januari maakt de philharmonie zuidnederland onder Dmitri Liss de trilogie vol met een uitvoering van de Turangalîla-symphonie voor groot orkest, piano en ondes martenot. Het werk wordt aangevuld met Vorspiel und Liebestod uit Wagners Tristan und Isolde, de bekendste muzikale adaptatie van de liefdessage.

Zie voor meer informatie over de concerten de website van De Doelen.

Vorig artikel

DNO begint jaar met Gershwin-hit

Volgend artikel

Bachtrack publiceert statistieken 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.