Nieuws

Bitenc vervangt Treurniet bij Coco Collectief

Sopraan Nikki Treurniet heeft een vast contract getekend bij de Staatsoper Hannover en verlaat het Coco Collectief. Haar plaats in het ensemble van vijf zangeressen en pianist Maurice Lammerts van Bueren wordt ingenomen door de Sloveense sopraan Kristina Bitenc.

Kristina Bitenc in Orphée et Eurydice bij de Nederlandse Reisopera. Opera van het Jaar 2015. (© Marco Borggreve).

De vijf zangeressen van het Coco Collectief vormen een vocale formatie die niet veel voorkomt in de klassiekemuziekwereld. Hun aller achtergrond is het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Die afkomst zit verwerkt in de naam Coco. Pianist/coach Maurice Lammerts van Bueren, docent op het conservatorium, nam het initiatief tot de oprichting.

De laatste tijd hebben de zangeressen Wendeline van Houten, Merlijn Runia, Jannelieke Schmidt, Nikki Treurniet en Ellen Valkenburg veel succes met hun programma Winterreise. Ze bewerkten Schuberts liederencyclus tot een theatraal recital onder regie van Marc Pantus. De muziek verscheen ook op cd.

Sopraan Nikki Treurniet vertrekt binnenkort naar de Staatsoper Hannover in Duitsland. Tot die tijd is ze nog volop aan het werk in Nederland, waar ze meewerkt aan de komende uitvoeringen van Winterreise. Verder staan er verschillende Bach-passies in haar agenda, evenals de rol van Mrs. Nordstrom in A Little Night Music bij de Nederlandse Reisopera. Aan het eind van het seizoen is ze tweemaal te gast bij het Radio Filharmonisch Orkest, in Die Gezeichneten van Schreker en in werk van Schumann. Bij de Staatsoper Hannover zal ze rollen als Zerlina, Gretel en Pamina gaan zingen.

De nieuwe Coco is sopraan Kristina Bitenc. Recent viel ze op als een zeer levendige Oscar in Un ballo in maschera bij Opera Zuid. De Sloveense studeerde in Den Haag, rondde haar master af aan de Dutch National Opera Academy en zong onder meer bij OPERA2DAY en de Reisopera. De productie van Glucks Orphée et Eurydice, waarin ze de vrouwelijke hoofdrol zong, werd uitgeroepen tot Opera van het Jaar 2015. “Ik kijk ernaar uit om weer te zingen in een vocaal ensemble, het genre waarmee mijn liefde voor het vak begon”, zegt de sopraan.

De komende tijd voert het Coco Collectief Winterreise nog een aantal keren in de oude formatie uit. Op 19 mei staan de zangeressen en hun pianist op het Internationaal Lied Festival Zeist met een programma van Franse en Duitse liederen. Onderwijl wordt er gewerkt aan een nieuwe avondvullende voorstelling die als werktitel Mijn naam is Pauline Viardot heeft. Het programma over de Spaans-Franse mezzosopraan en componiste is gepland voor seizoen 2019/2020. Opnieuw is Marc Pantus gevraagd voor de regie.

Zie voor meer informatie de websites van Nikki Treurniet en Kristina Bitenc. Zie ook de website van het Coco Collectief.

Vorig artikel

Opera per Tutti geeft concert met operakoor

Volgend artikel

Mooie muziek in bedaarde Porgy and Bess

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.