Buitenlands nieuwsNieuws

Muziektheater Transparant bestaat 25 jaar

Het Vlaamse gezelschap Muziektheater Transparant bestaat 25 jaar en viert dat op 20 maart met een speciale avond in Zaal AthenA in Antwerpen. Aan de hand van anekdotes, foto’s, filmpjes, muzikale interventies en verrassingsoptredens wordt de afgelopen kwarteeuw in kaart gebracht.

Het team van Muziektheater Transparant. (© Marcel Lennartz)

Muziektheater Transparant werd in 1994 opgericht als “een internationaal productiehuis voor muziektheater met een focus op de zangstem”, aldus de missie van het gezelschap, dat geleid wordt door Wouter Van Looy en Guy Coolen.

Transparant maakt voorstellingen “vanuit de kracht van de menselijke stem, een vernieuwende kijk op repertoire en een sterk engagement”. Het speelt zowel klassieke opera’s als nieuwe werken. Menige Transparant-productie was de afgelopen jaren ook in Nederland te zien, onder meer in het kader van Operadagen Rotterdam en de Muziektheaterdagen A’dam.

Tijdens het aanstaande Holland Festival brengt Muziektheater Transparant de productie Mitra, een mix tussen muziektheater, film en installatie. De voorstelling is gebaseerd op e-mails van psychoanalytica Mitra Kadivar, die om onduidelijke redenen werd opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis in Teheran. Eva Reiter en George van Dam componeerden de muziek, Claron McFadden soleert.

In de Opera Gent brengt Transparant op vrijdag 8 maart de kinderproductie BANKET! De wraak op de Macbeths in première. De voorstelling is gemaakt door componist Mathias Coppens en regisseur Tom Goossens, artiest in residentie van TRANSLAB, het platform van Transparant om nieuw talent te ondersteunen.

Zie voor meer informatie over de plannen van het gezelschap de website van Muziektheater Transparant.

Vorig artikel

Alexander de Jong komt thuis bij Sondheim

Volgend artikel

Fin de partie: Kurtágs ontroerende eindspel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.