Buitenlands nieuwsNieuws

Domingo stapt op als directeur LA Opera

Plácido Domingo heeft zijn functie als algemeen directeur van de Los Angeles Opera neergelegd. Dat maakte hij woensdag bekend. Aanleiding zijn de beschuldigingen van seksuele intimidatie die, onder meer door medewerkers van de LA Opera, in augustus tegen hem geuit werden.

Plácido Domingo. (foto Fotografías – archimadrid.es / CC BY-SA 2.0)

In augustus werd Plácido Domingo door twintig vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie. Omdat het veel medewerkers van de LA Opera betrof, startte het operahuis een intern onderzoek. Dat onderzoek is nog gaande.

In een verklaring aan de Los Angeles Times stelt Domingo dat de beschuldigingen een atmosfeer hebben gecreëerd waarin hij de LA Opera niet naar behoren kan dienen. Hij zal blijven werken om zijn naam te zuiveren, maar kiest er in het belang van de LA Opera voor om op te stappen en zich eveneens terug te trekken uit de productie van Roberto Devereux, waarin hij in februari 2020 een hoofdrol zou zingen.

Domingo was vanaf de oprichting was de LA Opera in 1986 bij het operahuis betrokken. In 2003 werd hij algemeen directeur. Hij zong door de jaren heen meer dan 300 voorstellingen in 31 verschillende rollen. Daarnaast dirigeerde hij meer dan 100 voorstellingen.

De LA Opera bedankt Domingo in een verklaring voor al zijn werk. Het huis noemt Domingo de bepalende kracht achter de groei en het succes van het gezelschap.

Vorige week zette Domingo al een punt achter zijn decennialange werk bij de Metropolitan Opera in New York. Andere Amerikaanse operahuizen, zoals de San Francisco Opera en de Dallas Opera, hebben uit eigen beweging optredens van Domingo geannuleerd.

Vorig artikel

Operaflirt XL: “Wat een verwarring”

Volgend artikel

Thomas Adès dirigeert eigen werk bij KCO

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.