BinnenkortNieuws

Thomas Adès dirigeert eigen werk bij KCO

Componist Thomas Adès staat op 10 en 11 oktober op de bok voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij dirigeert onder meer de Nederlandse premières van de eenakter The Stronger van Gerald Barry en de symfonische suite die hij zelf van zijn kameropera Powder Her Face maakte.

Thomas Adès. (© Brian Voce)

Thomas Adès is één van de bekendste hedendaagse componisten. Ook in Amsterdam is hij een naam. Verschillende werken van de Brit werden de afgelopen jaren in het Concertgebouw uitgevoerd, zoals Totentanz (Concertgebouworkest, 2016) en zijn opera The Tempest (NTR ZaterdagMatinee, 2009).

Adès’ kameropera Powder Her Face was nog niet in Nederland te zien, maar wordt in de toekomst geproduceerd door de Nederlandse Reisopera. Tot die tijd moet het publiek het doen met de symfonische suite die Adès samenstelde uit georkestreerde delen van zijn opera. De suite is voor het eerst in Nederland te horen. Centraal in het expliciete werk staat de Engelse ‘Dirty Duchess’ Margaret Campbell.

Ook een primeur in Nederland is de uitvoering van The Stronger, een eenakter van de Ierse componist Gerald Barry. Het werk wordt gebracht in een “fantasierijke mise-en-espace”, aldus het Concertgebouworkest (KCO). Sopraan Kerstin Avemo maakt in het werk haar KCO-debuut, naast actrice Hanna van Vliet.

Adès vult de rest van de avond met twee erotisch geladen balletten: Prélude à l’après-midi d’un faune van Debussy en Les Chies: Suite van Poulenc. Al met al een programma “vol zwoel geflirt en pikante schandalen”, belooft het KCO.

Zie voor meer informatie over de twee concerten de website van het Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Domingo stapt op als directeur LA Opera

Volgend artikel

Opera in de media: week 41 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.