Buitenlands nieuwsNieuws

Domingo verlaat de Metropolitan Opera

Plácido Domingo heeft zich een dag voor de première teruggetrokken uit een productie van Macbeth bij de Metropolitan Opera. Ook zijn andere engagementen bij het New Yorkse operahuis heeft hij geannuleerd. Dat maakten de zanger en de Met dinsdag bekend.

De Metropolitan Opera in New York. (© Jonathan Tichler / Metropolitan Opera)

Plácido Domingo raakte in augustus in opspraak toen The Associated Press hem beschuldigde van seksuele intimidatie. In twee artikelen verklaarden twintig vrouwen, van wie achttien anoniem, dat Domingo hen had aangerand of zwaar onder druk had gezet om een seksuele relatie te beginnen. De beschuldigingen kwamen vooral vanuit de Los Angeles Opera en de Washington Opera, waar Domingo jarenlang artistiek leider was.

Domingo stelde in een verklaring dat de aantijgingen onjuist waren. De Los Angeles Opera en de American Guild of Musical Artists startten daarop onderzoeken naar de feiten. Die onderzoeken zijn nog gaande.

Sommige orkesten en operahuizen besloten in afwachting van de uitkomst van de onderzoeken Domingo op de agenda te laten staan. Zo trad de beroemde zanger eind augustus op in een concertante Luisa Miller bij de Salzburger Festspiele, waar hij een staande ovatie kreeg. Het Philadelphia Orchestra, de San Francisco Opera en de Dallas Opera annuleerden daarentegen optredens van de ster.

Met-directeur Peter Gelb liet Domingo in eerste instantie op het affiche van Macbeth staan. De bariton zou op 25 september de titelrol in Verdi’s opera zingen, naast Anna Netrebko als Lady Macbeth. Dat besluit leidde intern tot veel reuring, zo berichtten Amerikaanse media.

Na de generale repetitie maakte Domingo bekend dat hij zich terugtrekt uit de productie:

“While I strongly dispute recent allegations made about me, and I am concerned about a climate in which people are condemned without due process, upon reflection I believe that my appearance in this production of Macbeth would distract from the hard work of my colleagues both onstage and behind the scenes. As a result, I have asked to withdraw and I thank the leadership of the Met for graciously granting my request.”

De Met bevestigde dinsdag Domingo’s vertrek:

“The Metropolitan Opera confirms that Plácido Domingo has agreed to withdraw from all future performances at the Met, effective immediately. The Met and Mr. Domingo are in agreement that he needed to step down. The Met has no further comment at this time.”

De rol van Macbeth wordt overgenomen door Željko Lučić, die ingepland was om de partij later in de speelreeks over te nemen van Domingo.

Domingo zou in november nogmaals optreden bij de Met. Hij zou de rol van Sharpless zingen in Madama Butterfly van Puccini, een productie die live in bioscopen overal ter wereld vertoond wordt. Ook dat engagement komt te vervallen, hoewel zijn naam nog wel vermeld wordt op de website van de Met.

Domingo debuteerde in 1968 bij de Met en zong er 51 jaar lang hoofdrollen. Hij stelt in zijn verklaring dat hij de generale repetitie van Macbeth beschouwt als zijn laatste optreden op het Met-toneel.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Sonya, Rolando en Marc

Volgend artikel

Garanča geeft concert in Concertgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.