Buitenlands nieuwsNieuws

Dirigent Mariss Jansons overleden

Mariss Jansons is op zondag 1 december in Sint-Petersburg overleden. De Letse dirigent was van 2004 tot 2015 chef van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) en leidde vele andere grote orkesten. “De muziekwereld verliest niet alleen een groot dirigent, maar ook een warm en integer mens”, aldus het KCO.

Mariss Jansons. (© Anne Dokter)

Mariss Jansons (1943-2019) werd geboren in Riga als zoon van een dirigent en een mezzosopraan die beiden bij de opera van Riga actief waren. Zijn tienerjaren bracht hij door in Sint-Petersburg, waar hij viool, piano en directie studeerde. Hij studeerde door in Wenen en Salzburg, onder meer bij Herbert von Karajan.

Jansons dirigeerde net als zijn vader het filharmonisch orkest van Sint-Petersburg, waarna hij van 1979 tot 2000 chef was van het Oslo Filharmonisch Orkest. Na een chef-dirigentschap in Pittsburgh kreeg Jansons in 2003 de leiding over het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en in 2004 over het Concertgebouworkest in Amsterdam, een orkest waar hij al in 1988 zijn debuut had gemaakt en sindsdien vrijwel jaarlijks te gast was.

“Mariss Jansons was uiterst betrokken bij het orkest en geliefd bij zowel de musici als het publiek; de relatie tussen de Letse dirigent en het Concertgebouworkest werd van meet af in binnen- en buitenlandse pers als zeer gelukkig en geslaagd beschouwd”, schrijft het KCO op zijn website. “Jansons wist het beste in het orkest naar voren te halen.”

Algemeen directeur Jan Raes schrijft: “Mariss Jansons was een buitengewoon inspirerend mens en musicus, die ons ontelbaar veel mooie momenten heeft geschonken. Met grote dankbaarheid en trots kijk ik terug op zijn jarenlange samenwerking met ons orkest. Hij laat een immense leegte achter. Rust zacht, Mariss.”

Na seizoen 2014/2015 nam Jansons om gezondheidsredenen afscheid van het KCO, maar hij keerde nog een paar keer als gast terug. In München bleef Jansons aan als chef-dirigent; vorig jaar werd zijn contract nog verlengd tot 2024.

Jansons dirigeerde vele beroemde orkesten, waaronder het Boston Symphony Orchestra, de New York Philharmonic, de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker. Bij het laatste orkest leidde hij drie keer het beroemde nieuwjaarsconcert. Twee daarvan werden op dvd uitgebracht.

Het Concertgebouworkest geeft het publiek de mogelijkheid om van dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 december tussen 10.00 en 17.00 uur een condoleanceregister te tekenen bij het orkest aan de Gabriël Metsustraat 16 in Amsterdam.

Op de website van het orkest zijn verschillende opnames onder Jansons te vinden.

Hieronder leidt de maestro de tweede symfonie van Mahler, ‘Auferstehung’:

Vorig artikel

Andriessen componeert vitaal verder

Volgend artikel

Matinee brengt Judas Maccabaeus van Händel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.