Nieuws

Dresden viert honderdste verjaardag Elektra

DRESDEN – Morgen (25/1) is het precies honderd jaar geleden dat Elektra van Richard Strauss in première ging. De Semperoper uit Dresden, de stad waar die première plaatsvond, viert dat door een bekende productie van Ruth Berghaus nogmaals op te voeren.

Elektra is een merkwaardige opera. Het is een eenakter, maar het duurt wel ruim anderhalf uur. De titelrol is een loodzware partij voor een dramatische sopraan. Niet alleen fysiek, maar ook geestelijk: Elektra is voortdurend uit op wraak en als ze die uiteindelijk gekregen heeft, laat ze in extase het leven.

Op 25 januari 1909 werd het stuk ‘onthuld’ in de opera van Dresden. Richard Strauss had een speciale band met de Duitse stad. Negen van zijn opera’s gingen er in première, waaronder ook Salome en Der Rosenkavalier.

Precies honderd jaar later wordt die speciale band dus opgefrist in de Semperoper, met een productie van Ruth Berghaus. Na de première in 1986 werd haar Elektra maar liefst 77 keer opgevoerd in de Semperoper.

Vorig artikel

Wagners meesterwerk in Weimar

Volgend artikel

Volendams Opera Koor treedt op in Mijdrecht

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.