Nieuws

Cité de l’Opera: Poe, Joyce en Reynaldo

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 229.

Deep in the heart of Texas
Het is niet het eerste waar je aan denkt, maar een persiflage op Wagners Ring des Nibelungen, die zich afspeelt in de wereld van cowboys, bestaat echt. Das Barbecü wordt opgevoerd in New York, in de Hill Country Barbecue Market. Siegfried als cowboy, Brünnhilde als cowgirl. De New York Times zag het en schreef: “It’s a classic case of a piece that would be twice as good if it were half as long.”

Liever niet
Hinderlijk en ongepast: fotograferen tijdens concerten. Dat geldt wat ons betreft ook voor ronddrentelende beroepsfotografen die storen met het geklik van hun ouderwetse camera.

Ook duur
Tenor Tom Elwin zet de uitgaven voor opera in een ander perspectief.

Poe all over the place
Er wordt frequent ge-usherd in de komende maanden. OPERA2DAY toert met Opera Melancholica – gebaseerd op The Fall of the House of Usher – vanaf 29 januari door het land en tijdens Operadagen Rotterdam is een nieuwe voltooiing van La chute de la maison d’Usher te zien. Componist Annelies Van Parys maakte daarvoor de muziek.

She’s a winner
Ze won de Grammy voor ‘best classical solo vocal album’: Joyce DiDonato.

Lisette en français
“C’est l’amour qui donne la liberté”, zegt Lisette Oropesa over Rosina, die ze zingt in Il barbiere di Siviglia. De première kon eindelijk plaatsvinden na vertraging door de stakingen in Frankrijk.

Jarig
Gisteren werd de geboortedag van Mozart gevierd, onder meer met deze aria.

Mary vertelt
Voor haar nieuwste album The Divine Muse koos sopraan Mary Bevan werk van Schubert en Wolf. Joseph Middleton begeleidt haar op de plaat.

Koor van Verdi
Giuseppe Verdi, wiens opera Nabucco gisteren in première ging bij De Nationale Opera, overleed op 27 januari 1901.

Remember
Ook een jonge generatie stond gisteren stil bij de herdenking van de Holocaust.

Reynaldo
Vandaag is de sterfdag van componist Reynaldo Hahn. De in Parijs overleden componist schreef beroemde liederen op teksten van Verlaine en Hugo en een aantal opera’s en operettes die niet beroemd werden.

SuperAb
Vocale filmmuziek? Te denken valt aan de aria uit La Wally, die een rol speelt in de film Diva.

Vorig artikel

Homoki ziet Nabucco als familiekwestie

Volgend artikel

ZaterdagMatinee brengt tragische Rossini

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.