BinnenkortNieuws

ZaterdagMatinee brengt tragische Rossini

De NTR ZaterdagMatinee brengt op 1 februari een concertante uitvoering van Semiramide in het Concertgebouw in Amsterdam. Semiramide is een tragedie van Gioacchino Rossini en wordt beschouwd als één van zijn mooiste werken.

Michele Mariotti. (© Davide Gennari)

Rossini staat bekend om zijn komedies. Met werken als La Cenerentola en Il barbiere di Siviglia boekte hij grote successen. Die titels staan nog altijd veelvuldig op de programma’s van operahuizen. De componist uit Pesaro schreef echter ook diverse opere seria. Tragedies, met minstens zo mooie muziek.

De ZaterdagMatinee omschrijft Semiramide als een “Rossini-drama in optima forma”. Het werk is gebaseerd op een tragedie van Voltaire en ging in première in het Teatro La Fenice in Venetië, met Isabella Colbran (Rossini’s echtgenote) als titelheldin. Zij kreeg “rijke, virtuoze en ontroerende recitatieven en aria’s” te zingen, aldus de Matinee. Semiramides zoon Arsace, bij de première gezongen door contra-alt Rosa Mariano, kreeg eveneens veel virtuoze muziek toebedeeld.

In de Matinee nemen sopraan Albina Shagimuratova en alt Varduhi Abrahamyan de hoofdrollen van Semiramide en Arsace voor hun rekening. Tenor Dmitry Korchak zingt Idreno en bas Mirco Palazzi is Assur. Verder zijn sopraan Maria Novella Malfatti (Azema), tenor Alessandro Luciano (Mitrane) en bas Stanislav Vorobyov (L’ombra di Nino) te horen. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door de bekende Italiaanse dirigent Michele Mariotti.

De uitvoering begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Hieronder de twee hoofdrolzangeressen Albina Shagimuratova en Varduhi Abrahamyan in eerdere uitvoeringen van Semiramide.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Poe, Joyce en Reynaldo

Volgend artikel

Erik Slik regisseert Mozart en Salieri

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.