Nieuws

NedPhO onthult seizoen 2020/2021

Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest presenteerde woensdag zijn programma voor seizoen 2020/2021. Beethoven krijgt veel aandacht en toekomstig chef Lorenzo Viotti maakt tweemaal zijn opwachting. Als vaste partner van De Nationale Opera gaf het orkest ook alvast zes titels uit het nieuwe seizoen van het Amsterdamse operahuis weg.

Lorenzo Viotti dirigeert in 2020/2021 twee concerten. Het seizoen erop wordt hij chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest en De Nationale Opera. (© Daniëlle van Coevorden)

De Nationale Opera presenteert zijn seizoen 2020/2021 pas op maandag 24 februari, maar als het orkest dat het gros van de voorstellingen aan het Waterlooplein begeleidt, licht het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) alvast een tipje van de sluier op. Operaliefhebbers kunnen komend seizoen producties van Mefistofele, Aida, Der fliegende Holländer, Die lustige Witwe, Le nozze di Figaro en Anna Bolena verwachten.

In zijn eigen programmering ruimt het orkest veel plaats in voor Ludwig van Beethoven, die in 2020 postuum 250 jaar wordt. Zo opent het orkest zijn seizoen met de vijfde van Beethoven, gedirigeerd door Mei-Ann Chen, en spelen de broers Lucas en Arthur Jussen alle vijf pianoconcerten van Beethoven tijdens een driedaags evenement in december.

Het NedPhO neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van Marc Albrecht en moet het in 2020/2021 even zonder chef-dirigent doen, waarna in 2021/2022 Lorenzo Viotti aantreedt. Viotti is komend seizoen al wel twee keer te bewonderen: in februari 2021 dirigeert hij de vijfde symfonie van Prokofjev en het vioolconcert van Stravinsky en in juni 2021 leidt hij de tweede symfonie van Schubert en de vierde symfonie van Mahler, met Anna Lucia Richter als soliste.

Voor liefhebbers van vocale muziek zijn een paar concerten geprogrammeerd. Tenor Mark Padmore zingt op 28 en 30 november de liederencyclus Nocturne van Britten bij het Nederlands Kamerorkest. Het stuk wordt gecombineerd met repertoire van Mahler en Schubert.

Op 27 en 29 maart 2021 draagt het Kamerorkest bij aan het passieseizoen met een uitvoering van Bachs Johannes Passion onder Daniel Reuss. Solisten zijn Berend Eijkhout, Werner Güra, Lucie Chartin, Sophie Harmsen en Guy Cutting.

Op 26 februari begint de serieverkoop van de concerten van het NedPhO. De losse kaartverkoop start op 1 juni. Zie voor meer informatie de website van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Vorig artikel

Met presenteert bioscoopseizoen 2020/2021

Volgend artikel

Andriessen Festival in Arnhems Stadhuis

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.