Nieuws

Onderzoek: beschuldigingen Domingo geloofwaardig

De beschuldigingen van seksueel wangedrag die vorig jaar tegen Plácido Domingo geuit werden, zijn geloofwaardig. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek dat de Los Angeles Opera liet uitvoeren.

In augustus vorig jaar werd Plácido Domingo door meerdere vrouwen, onder wie medewerkers van de LA Opera, beschuldigd van seksueel wangedrag. Domingo legde daarop zijn functie als algemeen directeur van de LA Opera neer en het operahuis schakelde het advocatenkantoor Gibson Dunn in om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren.

Gibson Dunn presenteerde maandag zijn bevindingen, na 44 mensen geïnterviewd te hebben en zo’n 500.000 documenten te hebben onderzocht. De onderzoekers ontvingen tien beschuldigingen van wangedrag. Die beschuldigingen zijn geloofwaardig, stelt het rapport, deels door hun overeenkomsten. De ernst van de beschuldigingen verschilt, van vrouwen die zich niet oncomfortabel voelden tot vrouwen die een serieus trauma opliepen, aldus het onderzoek.

Domingo werd ook geïnterviewd voor het onderzoek. Hij ontkende de beschuldigingen. Gibson Dunn vond hem vaak oprecht in zijn ontkenningen, maar soms minder geloofwaardig. De onderzoekers vonden geen bewijs dat Domingo vrouwen die hem afwezen strafte door hen niet te casten of werk te geven.

Het onderzoek concludeert dat de LA Opera zijn beleid en communicatie rondom seksuele intimidatie op verschillende fronten kan verbeteren. Het operahuis gaat daarmee aan de slag.

Het volledige statement is te lezen op de website van de LA Opera.

Vorig artikel

Wantenaar componeert opera op boek Tellegen

Volgend artikel

Koorleden gezocht voor Peter Grimes

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.