Nieuws

Mahler Festival krijgt online editie

Als alternatief voor het Mahler Festival dat van 8 tot en met 17 mei zou plaatsvinden organiseren het Concertgebouw en het Concertgebouworkest het Mahler Festival Online, met onder meer streams van alle symfonieën van Mahler en een concert van bariton Thomas Oliemans.

Oorspronkelijk zouden zes orkesten optreden tijdens het Mahler Festival, voor de online variant is exclusief gekozen voor het Concertgebouworkest. (© Milagro Elstak)

Het Mahler Festival had een ‘unieke samenkomst van toporkesten van over de hele wereld’ moeten worden. Door de coronacrisis is dat onmogelijk geworden. Het online alternatief bestaat uit meer dan 25 streams die via sociale media, de website van het Concertgebouw en gedeeltelijk via AVROTROS en NPO 2 Extra te zien zullen zijn.

Uit het recente archief van het Concertgebouworkest (2010-2016) zijn uitvoeringen van de negen symfonieën van Mahler gehaald, met op de bok grootheden als Mariss Jansons, Pierre Boulez en Bernard Haitink. Ook Das Lied von der Erde (opname uit 2011 onder Fabio Luisi) wordt vertoond.

Met twee speciale edities van de Empty Concertgebouw Sessions, een serie waarin musici concerten in een leeg Concertgebouw geven, wordt ook aan het festival bijgedragen. De Nederlandse bariton Thomas Oliemans geeft op 13 mei om 12.30 uur een concert met liederen van Mahler. Het Alma Quartet en pianist Nino Gvetadze verzorgen het andere liveconcert, op 15 mei om 12.30 uur.

Het festivalprogramma bestaat verder uit een reeks van tien documentaires, bedoeld als introductie op de symfonieën en Das Lied von der Erde. In de films komen onder anderen Thomas Hampson Jessye Norman aan het woord.

De streams zijn te zien op de Facebook-pagina’s en YouTube-kanalen van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest, evenals op www.concertgebouw.nl en www.mahlerfestival.nl. Zie voor meer informatie over het programma de website van het Concertgebouw.

Parallel aan het Mahler Festival Online van het Concertgebouw presenteert AVROTROS op NPO Radio 4 een eigen programmering rond Mahler, met uitvoeringen van de negen symfonieën door negen verschillende Nederlandse symfonieorkesten. Zie voor meer informatie de website van Radio 4.

Vorig artikel

Mijn Wagner: Die Meistersinger von Nürnberg

Volgend artikel

Marcel Beekman is Hauptmann in Wozzeck

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.