Nieuws

Cité de l’Opera: Jetske, Lenny en Cosima

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 259.

Jong en oud
De jonge talenten mogen het nu doen, in kleine producties. Volgens Andrew Watts is dat een vorm van agisme.

Om naar uit te kijken
Op 6 mei 2021 staat de première gepland van Anna Bolena, de eerste van de drie Tudor-opera’s die Donizetti componeerde. Regisseur Jetske Mijnssen debuteert als regisseur bij De Nationale Opera met deze trilogie.

Schubert en de rest
Na een lange serie over opera-aria’s is Francis van Broekhuizen terug in De Ochtend van 4 met een wekelijkse rubriek over het lied.

Muziek voor de Arbeiders Radio Amateurs
Minder publiek bij de komende concerten, maar dat maakt de feestelijkheid van het jubileum niet minder. De NTR ZaterdagMatinee, begonnen bij de VARA, bestaat dit seizoen zestig jaar.

Never be slaves
Bij de BBC vraagt men zich af of liederen die de lof van Groot-Brittannië als koloniale macht bezingen, nog wel gezongen moeten worden tijdens de Last Night of the Proms.

Pur ti podcast
Alles over Monteverdi uit betrouwbare bron: John Eliot Gardiner. Hij maakte een podcast over de componist.

Op naar de beslissende ronde
In de finaleweek van de tv-quiz De slimste mens zitten twee operazangeressen. Knuffeldiva Francis van Broekhuizen en Maria Fiselier. Die kwam er even niet uit bij een vraag over Le Petit Prince en tweette een visuele apologie.

Help!
De cultuursector heeft nog veel vragen en wensen over ondersteuning in de coronacrisis. Op Prinsjesdag komt er hopelijk duidelijkheid.

Wel grote namen in Londen
Het Royal Opera House brengt op 4 september een online operagala onder leiding van Antonio Pappano. Gasten zijn onder anderen Gerald Finley, Lisette Oropesa en Sonya Yoncheva. Ook tenor Charles Castronovo – die in september in Mefistofele in Amsterdam zou zingen – werkt mee.

Brandbrief
Het favoriete narratief, ‘kaalslag’, staat boven de brief van meer dan 1.100 mensen uit de podiumkunsten (en nul uit de categorie publiek) die naar minister Van Engelshoven is verzonden.

Lenny’s verjaardag
Vandaag even aan Leonard Bernstein denken en naar zijn muziek luisteren.

Coronavoordeel
Amsterdammers hoeven niet meer de provincie in om oude muziek te horen.

De geschiedenis van de muziek
Hij zei ja en zij zei ja en nog dagelijks ervaren operaliefhebbers de gevolgen van dat moment.

Vorig artikel

Antony Hermus: ‘Cultuur vormt de mens’

Volgend artikel

Hannigan zingt Berg en Mahler in Muziekgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.