Nieuws

Nieuwe intendant blaast frisse wind door Vlaamse Opera

ANTWERPEN – De nieuwe intendant van de Vlaamse Opera, Aviel Cahn, is voortvarend met zijn werk begonnen. Hij zette al onder tal van wijzigingen zijn handtekening. Zijn doel: meer eigen producties brengen en een ‘innovatief en fris’ imago.

Sinds januari is de uit Zürich afkomstige Cahn bij de Vlaamse Opera actief, als opvolger van Marc Clémeur, die achttien jaar intendant was. Cahn introduceerde een nieuwe huisstijl en een nieuw team, tekende voor meerdere internationale coproducties, verzon een randprogramma om nieuwe voorstellingen te promoten en ondernam nog diverse andere acties.

In een interview in De Standaard van vandaag (5/2) verklaart hij zijn bedoelingen nader. „We willen het beeld van een Vlaamse Opera die innovatief en fris is”, zegt de 34-jarige. „Je kunt de mond vol hebben van vernieuwing. Maar je moet het ook kunnen communiceren.”

Bij het Belgische operahuis heeft Cahn veel bereidheid gevonden om hiermee aan de slag te gaan. „Bij het koor en orkest heb ik een groot enthousiasme ontdekt om met opera aan de slag te gaan. Dat enthousiasme was de voorbije jaren misschien wat verloren gegaan.”

Volgens Cahn ontbrak het het operahuis de afgelopen jaren aan leiderschap. Bovendien werden er naar zijn idee te weinig eigen producties gebracht om aan een eigen identiteit te werken. Onder het jaarthema ‘utopie’ wil de intendant daar nu verandering in brengen. Cahn: „Dit huis moet groeien en zijn artistieke flair terugvinden. Er is duidelijk iets nieuws begonnen.”

Vorig artikel

Problemen rond Al Gore-opera

Volgend artikel

Historisch operabesef is soms een handicap

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.