Buitenland

Damrau, Calleja winnen Opera Awards

Onder anderen Diana Damrau, Joseph Calleja en de Vlaamse Opera zijn in de prijzen gevallen tijdens de tweede editie van de International Opera Awards, maandagavond in Londen. In totaal werden er 21 awards uitgereikt tijdens het evenement. Lees verder voor een overzicht van alle winnaars.

Diana Damrau mag zich beste operazangeres van het jaar noemen (foto: Rebecca Fay / Erato).
Diana Damrau mag zich beste operazangeres van het jaar noemen (foto: Rebecca Fay / Erato).

De International Opera Awards werden in 2012 in het leven geroepen door Harry Hyman en John Allison en vorig jaar voor het eerst gehouden. Het evenement heeft de ambitie om de meest prestigieuze prijs in de operawereld te worden, à la de Oscars in de filmwereld.

Doel van de Opera Awards is niet alleen om het beste van het beste in de operawereld te onderscheiden, maar ook om geld op te halen voor de Opera Awards Foundation, een fonds dat eerst en vooral talentvolle artiesten wil ondersteunen in hun carrière en verder wil bijdragen aan operaeducatie en -promotie en jaarlijks de awards wil blijven organiseren. Vorig jaar haalde het fonds 40.000 pond op.

Het gala van ‘The Opera’s’ – zoals de prijs kortweg genoemd wordt – vond dit jaar plaats in het Grosvenor House Hotel in Londen. Tenor Wynne Evans presenteerde de avond, met gasten als Sir John Tomlinson, Dame Anne Evans, Bryan Hymel, Diana Damrau en Barrie Kosky.

Zeven juryleden, waaronder oprichter John Allison, oud-intendant Sir Peter Jonas en voormalig Royal Opera House-directeur Elaine Padmore, kozen uit de in februari bekendgemaakte genomineerden twintig winnaars in achttien categorieën.

Tenor Joseph Calleja was de favoriet van het publiek (foto: Simon Fowler).
Tenor Joseph Calleja was de favoriet van het publiek (foto: Simon Fowler).

De 21e winnaar werd gekozen door operafans, die de afgelopen weken online op hun favoriete zanger konden stemmen. Deze Reader’s Award ging naar Joseph Calleja. De tenor – momenteel in Londen voor een productie van Faust – versloeg onder anderen Joyce DiDonato, Renée Fleming en Anna Netrebko.

Sopraan Diana Damrau werd uitgeroepen tot zangeres van het jaar en tenor Stuart Skelton tot zanger van het jaar. Barrie Kosky mag zich de beste regisseur noemen en Kirill Petrenko de beste dirigent.

Nederlandse genomineerden waren er niet. Wel viel de Vlaamse Opera in de prijzen: het gezelschap uit Antwerpen en Gent kreeg een award voor beste ‘Anniversary Production’ voor zijn productie van Parsifal, waarmee het vorig jaar het Wagner-jaar vierde. Ook voor de award voor ‘Opera Company’ was het Vlaamse operahuis genomineerd. Die prijs ging echter naar het Opernhaus Zürich.

In een speciale categorie kreeg de begin maart overleden intendant Gerard Mortier postuum een Lifetime Achievement Award.

Hieronder de uitslagen per categorie:

Reader’s Award: Joseph Calleja

Male Singer: Stuart Skelton

Female Singer: Diana Damrau

Young Singer: Jamie Barton

Conductor: Kirill Petrenko

Director: Barrie Kosky

Designer: Paul Brown

Opera Company: Opernhaus Zürich

Chorus: Bayreuther Festspiele

Festival: Aix-en-Provence

Accessibility: Teatro Sociale di Como

World Premiere: The Merchant of Venice van André Tchaikowsky (Bregenzer Festspiele)

New Production: Norma (Salzburger Festspiele)

Anniversary Production Britten: Peter Grimes on the beach (Aldeburgh Festival)

Anniversary Production Verdi: Verdi-trilogie: La battaglia di Legnano, I due Foscari en I Lombardi (Staatsoper Hamburg)

Anniversary Production Wagner: Parsifal (Vlaamse Opera)

Rediscovered Work: Cristina, regina di Svezia van Foroni (Wexford Opera)

CD (Complete Opera): Otello onder leiding van Riccardo Muti (CSO Resound)

CD (Operatic Recital): Hidden Händel van Ann Hallenberg (Naïve)

DVD: David et Jonathas onder leiding van William Christie (Bel Air Classiques)

Philanthropist/Sponsor: Edgar Foster Daniels

Vorig artikel

Vlaamse Opera verbindt Bartók en Schubert

Volgend artikel

YouTube-portret: Vijf toekomstige sterren?

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.