Nieuws

Vlaamse opera schrapt rest voorstellingen 2020

Opera Ballet Vlaanderen heeft in reactie op de strengere coronamaatregelen van de Belgische overheid al zijn voorstellingen tot en met 31 december geschrapt. Het operahuis biedt de komende tijd diverse digitale alternatieven.

De deuren van de opera in Antwerpen blijven de rest van het jaar dicht. (© Ilse Liekens)

‘We hebben onze verantwoordelijkheid en de veiligheid van ons personeel en publiek altijd zeer ernstig genomen’, reageert artistiek directeur Jan Vandenhouwe. ‘Gezien de onduidelijkheid over een einddatum van de nieuwe maatregelen lijkt het ons niet haalbaar om na drie weken opnieuw voorstellingen te organiseren. Hoe graag we het ook zouden willen, het steeds opnieuw opstarten zonder garantie en steeds opnieuw terugschakelen is voor ons geen optie. Vandaar dat het ons beter lijkt om duidelijk de lijn door te trekken naar het einde van het jaar.’

De afgelastingen betreffen onder meer optredens van Tineke van Ingelgem en Lore Binon, de gastvoorstelling Enoch Arden van Muziektheater Transparant en de kerstconcerten in Antwerpen en Gent.

Opera Vlaanderen wil zich nu met een positieve blik op 2021 richten. Tegelijk biedt het gezelschap voor de komende tijd digitale alternatieven. Onder de noemer #verbeeldingleeft wordt een reeks korte videoperformances gemaakt. Verder is Opera Vlaanderen een podcast begonnen, De Stemmen.

Vorig artikel

Lotte de Beer regisseert Falstaff in Malmö

Volgend artikel

Henk Neven zingt An die ferne Geliebte

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.