Nieuws

De theaters sluiten, DNO annuleert Figaro

Om overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen, besloot de regering dinsdag om onder meer de theaters en de concertzalen van 4 tot en met 18 november te sluiten. De Nationale Opera heeft hierdoor zijn productie van Le nozze di Figaro volledig moeten annuleren. Het festival November Music gaat niet door.

Scène uit Le nozze di Figaro bij De Nationale Opera. De Mozart-productie moet helaas volledig afgelast worden. (© Monika Rittershaus)

De regering wil het aantal besmettingen sneller laten dalen en nam daarom dinsdag strengere maatregelen bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown. Alle publiek toegankelijke locaties moeten op woensdag 4 november 22.00 uur hun deuren sluiten. Daaronder musea, theaters, concertzalen en bioscopen.

De Nationale Opera reageerde woensdagochtend op het nieuws met de mededeling dat de herneming van Le nozze di Figaro volledig afgelast wordt. De eerste twee voorstellingen waren al geannuleerd vanwege de inperking van het aantal bezoekers tot dertig, maar voor de overige voorstellingen (tot en met 26 november) was er nog hoop. Nu moet de hele speelreeks toch geschrapt worden.

De volgende DNO-productie op de agenda is Aida, die op 3 december in première zou moeten gaan. Het kabinet kondigde dinsdag echter aan dat vanaf 19 november teruggegaan wordt naar de gedeeltelijke lockdown, met de restrictie van dertig bezoekers per voorstelling. Pas medio december wordt beoordeeld of die regels versoepeld kunnen worden, wat een dik vraagteken achter de haalbaarheid van Aida zet.

Reisopera

De Nederlandse Reisopera zou op tournee gaan met Hans & Grietje, een familieconcert. Het Enschedese gezelschap meldt dat de voorstellingen tot en met 8 november zijn geannuleerd, maar dat de voorstellingen in Enschede (22 november), Zwolle (20 december) en Deventer (10 januari) vooralsnog doorgaan.

De Reisopera zou verder vanaf 15 november een pocketversie van La bohème spelen. De première in Enschede kan door de aangescherpte maatregelen niet plaatsvinden. Over het vervolg van de tournee (vanaf 22 november) is nog geen nieuws bekendgemaakt.

Opera Zuid

Opera Zuid zit midden in de voorbereiding op een double bill van La voix humaine en L’heure espagnole, die op 14 november gespeeld zou worden in het huistheater van Opera Zuid, live gestreamd in verschillende theaters en filmhuizen in Nederland. De première en de twee andere voorstellingen (17 en 22 november) kunnen niet in de geplande vorm doorgaan. In plaats daarvan brengt Opera Zuid de première op 14 november als livestream via het platform van classicnl. De livestream is gratis te zien.

Concertzalen

Concertzalen als het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ hadden hun concerten tot en met 10 november al geannuleerd vanwege het maximum van dertig bezoekers, wat voor de zalen onwerkbaar is. Nu zijn ook de concerten van 12 tot en met 18 november geannuleerd, evenals de nodige concerten in de weken daarna. Daaronder optredens van onder meer Asko|Schönberg, Cappella Amsterdam en het Nederlands Kamerkoor.

Omdat vanaf 19 november de gedeeltelijke lockdown weer geldt, valt te betwijfelen of in november nog concerten kunnen plaatsvinden.

November Music

Het festival November Music wilde op donderdag 5 november een nieuwe editie starten, met zeventig concerten. ‘Helaas heeft de persconferentie van vanavond duidelijk gemaakt dat we net voor de start van het festival zijn ingehaald door de realiteit’, schreef het festival dinsdagavond. ‘November Music 2020 komt daarmee te vervallen.’

Het festival in Den Bosch had onder meer We’ll never let you down, een kameropera over celliste Jacqueline du Pré, op het programma staan. De volgende voorstellingen van de opera staan in december en in 2021 gepland.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Roberto, Tim en Pierre

Volgend artikel

Double bill Opera Zuid online in première

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.