Nieuws

Cité de l’Opera: Roberto, Tim en Pierre

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 269.

Clockdown
Er dreigt een sluiting van de Nederlandse theaters voor veertien dagen. Op de avond dat deze Cité verschijnt weten we meer.

Alagna le chanteur
De nieuwe cd van Roberto Alagna heeft als titel Le Chanteur. Het is het openingsnummer van de plaat, die helemaal in het teken staat van het Franse chanson. Chansonnier Serge Lama schreef indertijd het lied met Alice Dona en gaf zijn zegen aan de nieuwe versie van zijn klassiek geschoolde collega.

Benjamin boos
Bariton Benjamin Appl lijkt de beminnelijkheid zelve op de niet te tellen hoeveelheid foto’s en video’s die er van de fotogenieke bariton bestaan. Maar nu is hij fel in een serie tweets over de lockdown.

Pierre in Valencia
Regisseur Pierre Audi leidde zelf de herinstudering van zijn enscenering van Fin de partie in Valencia. Na Milaan en Amsterdam kwam de opera van Kurtág met dezelfde cast naar het Palau de les Arts Reina Sofia.

Der Kapellmeister spricht
Dirigent Christian Thielemann wil nog weleens streng en serieus zijn. Daarvan is in dit af en toe giechelige interview met Peter Fässlacher in elk geval niets te merken. Thielemann memoreert zijn eerste ontmoeting met dirigent Herbert von Karajan. Die zei: ‘Als u Die lustige Witwe en La bohème kunt dirigeren, dan kunt u feitelijk alles.’

Jong talent in Chicago
Het Ryan Opera Center presenteert een serie video’s onder de titel At work. De afleveringen geven een beeld van het werk van het talentontwikkelingsprogramma van de Lyric Opera of Chicago.

Ook in Engeland lockdown
Vanaf donderdag gaat in Groot-Brittannië een nieuwe lockdown in. De sluiting van onder meer theaters staat gepland tot 2 december, maar kan mogelijk nog verlengd worden.

Alweer stilte
In het Verenigd Koninkrijk breekt een periode aan waarin zangers niet kunnen zingen en dirigenten niet mogen dirigeren.

Operabazen
De Deutsche Oper in Berlijn kan ook de komende jaren beschikken over het management en de muzikale en artistieke leiding die het huis nu heeft. De contracten zijn verlengd.

Tim solo
Countertenor Tim Mead wil graag een soloalbum maken met werk van Vivaldi. We spraken de zanger twee jaar geleden voor de podcast van Studio Nibelheim. U kunt helpen bij het realiseren van zijn plan.

Herfstopera
Treurigheid, weemoed, het is er de tijd voor en daar past de opera Suor Angelica goed bij. Te zien als stream van Opera a Sassari, op het eiland Sardinië.

Verkiezingsdag
De komende dagen zijn cruciaal voor de toekomst van de Verenigde Staten. Ook in de operawereld spreken veel zangers en musici zich uit over de presidentsverkiezingen. De spanning zette mezzosopraan Stephanie Blythe aan tot een lied.

Geschokt
De aanslagen in Wenen, misschien wel de operahoofdstad van de wereld, raakten de mensen die daar op het podium hebben gestaan.

Kijk- en luisterplezier
De Met Opera Guild presenteert een serie podcasts bij de streams die het New Yorkse operahuis deze weken aanbiedt.

Oproep
Dame Sarah is van de uitgesproken meningen. We eindigen deze aflevering met haar ondubbelzinnige oproep.

Vorig artikel

Der Zwerg is Zemlinsky’s mooiste opera

Volgend artikel

De theaters sluiten, DNO annuleert Figaro

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.