Nieuws

Vermeulen wint Edison met Dirty Minds

Mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze hebben de Edison Klassiek 2020 in de categorie ‘De Ontdekking’ gewonnen. Ze krijgen de prijs voor hun album Dirty Minds.

Met Dirty Minds debuteerden Vermeulen en Schulze in februari op het label Challenge Classics. Het album bevat ‘een keur aan liederen uit verleden en heden die erotiek, sensualiteit en seks als thema hebben, heel expliciet, maar ook zeer verborgen, in de subtekst’, zo beschrijft het label. Het duo koos muziek van onder anderen Purcell, Mozart, Schubert, Debussy, Weill en Bolcom.

De Edison-jury preef het album als ‘een zorgvuldig samengesteld boeket’. ‘Samen met pianist Jan Philip Schulze weet ze humor te verbinden aan sensualiteit, een knappe combinatie in de doorgaans serieuze liedkunst. Vermeulen weet zich daarmee neer te zetten als een fascinerende mezzosopraan met een als het ware ‘gespleten’ persoonlijkheid.’

De Edison is niet de eerste prijs die Vermeulen en Schulze voor hun cd oogsten. Eerder ontvingen ze de gerenommeerde Preis der Deutschen Schallplattenkritik, een prijs van de Duitstalige muziekjournalistiek, en de cd staat ook op de nominatielijst voor de International Classical Music Awards (ICMA). In januari wordt bekendgemaakt of Vermeulen en Schulze die prijs eveneens op hun naam mogen schrijven.

‘Fantastisch dat we na de geweldige ontvangst van de cd in februari nu ook een Edison krijgen’, reageert Vermeulen. ‘Erotische verlangens en trauma’s staan vaak aan het begin van grote kunstuitingen. Maar erotiek mocht in liedjes niet altijd genoemd worden, het gleed weg in subteksten. Wij wilden de intenties en betekenissen van complexe, actuele thema’s als erotiek, lust, seks, macht en geweld, prostitutie en moord, en alle spanningen daartussen, juist naar voren halen.’

Lees ook onze recensie van Dirty Minds.

Vorig artikel

Festival Vocallis haalt vijf concerten in

Volgend artikel

Coronaproof Figaro overtuigt bij DNO

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.