Nieuws

Schoonderwoerd directeur Nationale Opera & Ballet

Stijn Schoonderwoerd volgt per 1 februari Els van der Plas op als algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Schoonderwoerd was van 2008 tot 2012 zakelijk directeur van Het Nationale Ballet. De afgelopen jaren was hij directeur-bestuurder van het National Museum van Werelculturen.

Stijn Schoonderwoerd. (© Guido Benschop)

Behalve zijn jaren bij Het Nationale Ballet was Schoonderwoerd onder meer directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest (het vaste orkest van De Nationale Opera) en financieel manager van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 2014 was hij directeur van het Museum van Werelculturen, een fusie van het Tropenmuseum, het Museum Volkenkunde, het Afrika Museum en het Wereldmuseum Rotterdam.

In de aankondiging van zijn aanstelling roemt Schoonderwoerd Nationale Opera & Ballet als ‘de mooiste organisatie uit de hele cultuursector’. ‘De organisatie heeft zo veel vakmanschap en artistieke kwaliteit in huis. De Nationale Opera en Het Nationale Ballet behoren tot de artistieke wereldtop, en het is opwindend om daaraan bij te kunnen dragen.’

Schoonderwoerd gaat samen met directeur Sophie de Lint van De Nationale Opera en directeur Ted Brandsen van Het Nationale Opera de directie en het collegiale bestuur van Nationale Opera & Ballet uitmaken.

Vorig artikel

Perfect gemoderniseerde double bill bij Opera Zuid

Volgend artikel

Om naar uit te kijken in 2021

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.