Nieuws

Opera Vlaanderen presenteert plannen

Opera Ballet Vlaanderen heeft zijn plannen voor 2021 gepresenteerd. Het Vlaamse gezelschap brengt 24 producties, in eerste instantie online, maar zodra het weer kan live in de zalen.

Opera Ballet Vlaanderen ziet het uitbrengen van zijn brochure als een signaal dat ze het publiek niet loslaten. (© Opera Ballet Vlaanderen)

Opera Ballet Vlaanderen had zijn seizoensbrochure voor 2021 al in het najaar van 2020 willen presenteren, maar door de tweede lockdown moest het zijn plannen opnieuw aanpassen. Toch probeert het gezelschap het gros van de plannen in leven te houden. Daarom is de oorspronkelijke brochure alsnog uitgebracht, met een begeleidend schrijven over de aanpassingen.

In januari en februari belooft Opera Vlaanderen ‘bijna wekelijks een nieuwe productie of verrassing’. De eerste drie producties worden gestreamd, in afwachting van hoe de coronamaatregelen zich zullen ontwikkelen. De streams kosten maximaal 10 euro.

Als eerste te zien is de voorstelling Libertango, gewijd aan de tangomuziek van Astor Piazzolla. In Eindelijk 2021! zullen het Koor en Symfonisch Orkest van het gezelschap voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis weer voltallig samen optreden. Onder leiding van Alejo Pérez brengen ze muziek van onder anderen Mozart, Beethoven, Verdi, Berlioz en Wagner. De voorstelling Memento Mori van Sidi Larbi Cherkaoui krijgt ook een plek in het streamingsaanbod.

In het voorjaar hoopt Opera Ballet Vlaanderen weer voor publiek te kunnen spelen. Op de planning staan dan vijf grote opera’s, twee dansvoorstellingen, drie concerten en vijf muziektheatervoorstellingen. De operaprogrammering bevat Così fan tutte, Dido and Aeneas Remembered, Werther, Ariadne auf Naxos en Usher.

De van Operadagen Rotterdam bekende DEDAPONTETRILOGIE van Tom Goossens zal te zien zijn in één marathonvoorstelling en in de muziektheatervoorstelling Sing Out! wordt de geschiedenis van de menselijke stem verteld.

Zie voor alle details over de programmering de website van Opera Ballet Vlaanderen.

De Opéra Royal de Wallonie in Luik zag zich ondertussen genoodzaakt om diverse producties en concerten voor het nieuwe jaar te annuleren. De optredens van Juan Diego Flórez en Jonas Kaufmann gaan niet door en ook de productie van Il Turco in Italia is afgezegd.

Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Opera na corona: hoe kan het eruitzien?

Volgend artikel

Opera in de media: week 2 van 2021

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.