Binnenkort

Opera in de media: week 2 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 2 van 2021 (9 – 15 januari) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: een documentaire over en met Montserrat Caballé op zondagavond bij Arte.

Zaterdag 9 januari

Eva-Maria Westbroek.

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook voor de opera’s die komende week worden gestreamd vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief van de Met) op de website van de Met. De double bill Cavalleria Rusticana en Pagliacci werd vijf jaar geleden in een enscenering van Sir David McVicar en met dirigent Fabio Luisi opgevoerd. In de eerste opera was sopraan Eva-Maria Westbroek te zien als Santuzza, in de tweede zong Patricia Racette de rol van Nedda.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): afgelopen najaar initieerde Schaunard Award-winnaar Waut Koeken met Opera Zuid een productie van La voix humaine van Poulenc en L’heure espagnole van Ravel. De opname in de huisstudio in Maastricht is te horen bij NTR Opera Live. Talar Dekrmanjian is Elle in La voix humaine, in L’heure espagnole zingen onder anderen Romie Estèves, Michael Wilmering en Peter Gijsbertsen. De philharmonie zuidnederland wordt geleid door Karel Deseure.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): afgelopen najaar werd Mozarts Die Entführung aus dem Serail uitgevoerd door de Wiener Staatsoper. Lisette Oropesa zong Konstanze, Daniel Behle was Belmonte en Antonello Manacorda leidde het orkest en het koor van de Staatsoper.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): Leoš Janáčeks Vec Makropoulos wordt als livestream aangeboden op StaatsoperLive, in een opname uit december 2015. Onder dirigent Jakub Hrůša en in een regie van Peter Stein zongen onder anderen Laura Aikin, Ludovit Ludha en Thomas Ebenstein.

Zondag 10 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook vandaag brengt de Met een door Sir David McVicar geregisseerde productie. Maria Stuarda van Donizetti werd gezongen door Joyce DiDonato, naast Elza van den Heever in de rol van Elisabetta. Maurizio Benini leidde het orkest.

Maarten Engeltjes. (© Hans van der Woerd)

Podium Witteman (om 18.05 uur op NPO 2): Floris Kortie verdiept zich in de geschiedenis van St. Cecilia, de beschermheilige van de muziek. Muzikaal word de ode aan St. Cecilia gebracht door countertenor Maarten Engeltjes en luitist Mike Fentross met de aria ‘Here the deities approve’ van Henry Purcell.

Documentaire (om 17.40 uur op Arte): ondanks een storm zong een nog jonge Montserrat Caballé in 1974 de rol van Norma in het Romeins theater van Orange. Ze zou het haar beste optreden ooit noemen. Fragmenten van dat optreden worden gemengd met een terugblik op het leven van de zangeres. Daarbij komen zangeressen als Sonya Yoncheva en Olga Peretyatko aan het woord.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op Staatsoper Live): van vier jaar geleden dateert Siegfried van Wagner, indertijd geënsceneerd door Sven-Eric Bechtolf. Met dirigent Adam Fischer voor het orkest zongen Christian Franz, Linda Watson en Tomasz Konieczny de hoofdrollen.

Operastream (on demand op OperaVision): een maand staat deze opname van Händels Semele op OperaVision in het kader van de Komische Oper-maand. Daar werd deze voorstelling van regisseur Barrie Kosky en dirigent Konrad Junghänel opgenomen. Enkele van de solisten waren Nicole Chevalier, Eric Jurenas en Allan Clayton.

Nieuw op YouTube

Karajan en de opera
Een video met alleen audiofragmenten geeft een beeld van dirigent Herbert von Karajan met de Wiener Philharmoniker als operadirigent. De opnamen dateren van eind jaren veertig.

Maandag 11 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Leonora door Sondra Radvanovsky en Count di Luna door Dmitri Hvorostovsky zijn goede redenen om te kijken naar de stream van Il trovatore uit de Met. Het artistieke duo werd gevormd door Marco Armiliato en Sir David McVicar.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op Staatsoper Live): ook de Wiener Staatsoper biedt de kans om bariton Dmitri Hvorostovsky nog eens aan het werk te zien en te horen. Verdi’s Don Carlos werd begin 2015 opgenomen bij de Staatsoper met naast de Rus onder anderen Ferruccio Furlanetto en Béatrice Uria-Monzon. Het orkest werd geleid door Marco Armiliato, regisseur was Daniele Abbado.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): Phion, Thomas Beijer op de piano en Barbara Kozelj als vocale soliste brengen onder leiding van Bas Wiegers een programma met onder anderen Ravel, Albéniz en Canteloube. De opname is van 28 november 2020 in Musis, Arnhem.

Dinsdag 12 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Renée Fleming-week in de streams van de Met opent met Le nozze di Figaro van Mozart. Uit 1998 dateert de opname met naast Fleming onder anderen Cecilia Bartoli, Dwayne Croft en Bryn Terfel. James Levine dirigeerde.

Operastreams (on demand op de website van Holland Opera): het Amersfoortse operahuis Holland Opera biedt in deze periode twee video’s van producties uit het archief aan. U kunt kiezen uit Romeo & Zeliha, gecomponeerd door Fons Merkies en gezongen door onder anderen Florian Jist, Lilian Farahani en Sinan Vural, en Feeks – Taming the Shrew, een productie met Zapp 4 en onder anderen Leonie van Veen, Niek Idelenburg en Oene van Geel.

Woensdag 13 januari

Renée Fleming als Thaïs. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in Massenets Thaïs presenteerde de Met in 2008 Renée Fleming, Michael Schade en Thomas Hampson. Dirigent was Jesús López-Cobos.

Donderdag 14 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de voorlaatste productie van Strauss’ Rosenkavalier waarin Renée Fleming te zien was, bracht ook Christine Schäfer, Susan Graham en Thomas Allen op het podium in New York. Nederlandse inbreng was er vanuit de orkestbak; daar stond Edo de Waart.

Opera Matinee (om 15.00 uur op BBC Radio 3): de BBC haalde een opname uit 1960 uit het archief. Verdi’s Trovatore werd in dat jaar opgenomen bij de Koninklijke Opera van Zweden, met tenor Jussi Bjorling als Manrico en sopraan Hjördis Schymberg als Leonora. Herbert Sandberg leidde het orkest.

Vrijdag 15 januari

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Lawrence Brownlee, Barry Banks en John Osborn zongen in Rossini’s Armida, met Renée Fleming in de titelrol. Riccardo Frizza leidde het orkest.

AVROTROS Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): met de nieuwe presentator Leonard Evers brengt het Vrijdagconcert live vanuit TivoliVredenburg een jongtalentprogramma met sopraan Laetitia Gerards, pianist Ramon van Engelenhoven en het Chimaera Trio. Vocaal repertoire klinkt er van onder anderen William Bolcom, De Falla en Herzog. Het programma is ook als webcast te bekijken via nporadio4.nl/live.

Vorig artikel

Opera Vlaanderen presenteert plannen

Volgend artikel

Place de l'Opera bestaat twaalf jaar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.