Nieuws

Opera for Peace opent eerste Academy

Opera for Peace opent dit jaar de Opera for Peace Academy Middle East & North Africa. De academie wil onder meer operatalenten trainen, nieuwe opera’s in het Arabisch produceren, Arabische opera-artiesten ondersteunen en culturele uitwisseling bevorderen.

Opera for Peace is een nieuwe beweging die zich wil inzetten voor grote woorden als inclusie, diversiteit, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Concreet richt het initiatief zich op jonge zangers uit de hele wereld. Het omschrijft zichzelf als ‘the largest worldwide reference organization for young singers’ en wordt gedragen door ambassadeurs als Lawrence Brownlee, Isabel Leonard, Lisette Oropesa, Ailyn Pérez en Luca Pisaroni.

Vorig jaar lanceerde Opera for Peace een programma om twaalf operatalenten uitgebreide coaching te geven. Volgende stap in Opera for Peace’s poging om vrede in de wereld te brengen is de oprichting van verschillende academies in verschillende werelddelen. De academie voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de eerste. Later dit jaar volgt een academie voor Afrika.

De Opera for Peace Academy wil het Arabische operaerfgoed onder de aandacht brengen, nieuwe werken in het Arabisch creëren, Arabische artiesten begeleiden, producties ondersteunen, operatalenten uit de hele wereld leren om in het Arabisch te zingen en vrede en begrip tussen landen stichten. Concreet bestaat het werk van de academie uit onder meer trainingen, masterclasses en residencies.

Bij de oprichting van de academie zijn een groot aantal partners uit landen als Algerije, Egypte, Irak, Marokko, Saudi-Arabië, Syrië en Tunesië betrokken. Onder hen de chef-dirigent van het Iraqi National Symphony Orchestra, de muziekdirecteur van het Syrian National Symphony Orchestra, de Libanese sopraan Joyce El-Khoury en de artistiek directeur van de Opera Lebanon. Opera for Peace hoopt met zijn academie ‘de manier waarop de wereld Arabische kunst ziet’ te veranderen.

Zie voor meer informatie de website van Opera for Peace.

Vorig artikel

The Mad King: een blik achter de schermen

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Simon, Joyce en Renée

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.