Nieuws

Cité de l’Opera: Stefano, John en Pauline

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 287.

Update
In de nieuwsbrief van Kunsten ‘92 staan de details over het uitzicht op versoepeling van de coronamaatregelen voor de cultuursector.

Adieu Stefano
Het eerbetoon aan de recent overleden intendant Stefano Mazzonis di Pralafera van de Opéra Royal de Wallonie is online terug te kijken.

Argentijnse muziek
Componist van tango en opera Astor Piazzolla werd een eeuw geleden geboren.

Componerende vrouwen
Lucile Grétry, Francesca Caccini en Carlotta Ferrari: vrouwen die opera componeerden en ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in de schijnwerpers werden gezet.

EVA online
EVA, de gesproken opera podcast naar het gelijknamige boek van Carry van Bruggen, is nu online te beluisteren. Op Spotify staan de delen van de serie, die werd geproduceerd door operaregisseur Sjaron Minailo in samenwerking met schrijfster en librettist Gaea Schoeters, componist Annelies Van Parys en het Ragazze Quartet.

Allegri
Over het Miserere van Allegri valt veel te zeggen. De website Ancient Groove Music dook in de nieuwe uitgave van het stuk en zocht naar de waarheid over de ornamenteringen.

John talks
Altijd goed om te luisteren naar Wigmore Hall-directeur John Gilhooly. Hij is te gast in the Euterpean Podcast.

Unieke Holländer
‘De meest diepgaande eenheid van de zanger met het karakter dat hij zingt in de hele geschiedenis van Bayreuth’, aldus Astrid Varnay over deze vertolking door George London.

Strauss online
Concertant en gestreamd, dat zijn de sleutelwoorden voor opera anno nu. In Leipzig brengen ze in die vorm Richard Strauss’ Capriccio, met Camilla Nylund in de hoofdrol.

Pauline Viardot
Het Palazzetto Bru Zane, waar ze de herontdekking van de Franse muziek van 1780-1920 stimuleren, vierde Internationale Vrouwendag met muziek van Pauline Viardot. Op dit moment wordt haar opera Cendrillon ingestudeerd door de studenten van de Dutch National Opera Academy.

Opera voor een publiek
Dirigent Riccardo Frizza komt uitgebreid aan het woord over zijn ervaringen met het Donizetti Festival in Bergamo afgelopen najaar en werken in de opera onder covid-condities. Hij dirigeerde recent Les contes d’Hoffmann in Barcelona, voor een echt publiek. ‘When we did the general rehearsal of Hoffmann, the first time with an audience, Ermonela Jaho and me, we started crying after the opera, really crying, like babies, because there had been something missing.’

Koningshuisdrama
Het heeft een klein beetje met zingen, maar helemaal niks met opera te maken. Hoewel. De mediaoorlog van het Britse koningshuis en haar nazaten lijkt wel erg op een soapopera.

Vorig artikel

Viotti en NedPhO spelen krachtige opmaat

Volgend artikel

Lied voor de maan online in première

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.