BinnenkortNieuws

In de zalen: Cendrillon, September Me, Grimes

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Cendrillon van Pauline Viardot, het festival September Me en de laatste voorstellingen van de Wadopera Peter Grimes.

Cendrillon

Jonge talenten van de Dutch National Opera Academy (DNOA) voeren op zaterdag 25 september in de Buitensociëteit in Zutphen de opéra comique Cendrillon van Pauline Viardot uit. Robin Coops regisseert de voorstelling. Hij onderzoekt wat het beroemde sprookje over Assepoester in de 21ste eeuw kan betekenen, zo belooft de academie.

DNOA is een tweejarige masteropleiding van de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. De studenten van de opleiding brengen regelmatig operaproducties. Cendrillon ging eerder dit jaar als stream in première  tijdens het Bredeweg Festival (zie hieronder). De muzikale leiding is in handen van Peter Nilsson, die tevens op de piano begeleidt.

De Spaans-Franse Pauline Viardot leefde van 1821 tot 1910. Ze was net als haar zus Maria Malibran een beroemde operazangeres, die samenwerkte met componisten als Rossini, Saint-Saëns, Gounod en Berlioz. Ze componeerde echter zelf ook. Ze schreef onder meer vijf opera’s. Cendrillon is de laatste. Het werk, op een libretto van haar eigen hand, ging in 1904 in Viardots salon in Parijs in première.

Info

www.opera-academy.nl

Meer lezen

Interview met Paul McNamara, artistiek leider van DNOA

Kijken en luisteren

September Me

Van 23 tot en met 26 september vindt September Me plaats, een ‘muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers’, aldus de organisatie. Op verschillende plekken in Amersfoort worden concerten en voorstellingen gegeven. Op het programma ook twee interessante liedrecitals.

Op zaterdag 25 september zingt de bekende bariton Thomas Oliemans muziek van Schubert en Bannink in de Veerensmederij, het hoofdkwartier van Holland Opera. Oliemans ziet een link tussen de twee componisten, namelijk ‘de trefzekerheid van de gekozen middelen’. ‘Beiden zijn op eigen wijze meesters van de kleine vorm’, aldus de zanger.

Een dag later gaat ook in de Veerensmederij de nieuwe liederencyclus Songs of Travel and Farewell in première. Het werk van Niek Idelenburg bestaat uit achttien liederen over ‘de anti-held in ons’. Ze worden uitgevoerd door Elisabeth Hetherington, Karin Strobos, Erik Slik en Martijn Cornet. Maurice Lammerts van Bueren begeleidt achter de piano.

Info

www.september-me.nl

Meer lezen

Niek Idelenburg blikt vooruit op het festival in De Stad Amersfoort

Kijken en luisteren

Thomas Oliemans vertelde in november 2017 over zijn Franse kant in onze podcast Studio Nibelheim.

Peter Grimes

Op 10 september ging de Wadopera Peter Grimes in première achter de dijk bij Paesens-Moddergat in Friesland. Ruim 150 zangers, musici en acteurs werken mee aan de uitvoering van Benjamin Brittens opera. De productie is alleen deze week nog te zien, met op zaterdag 25 september een extra voorstelling, waar op het moment van schrijven nog kaarten voor te krijgen zijn.

Brittens opera uit 1945, op een libretto van Montagu Slater, draait om ‘het benauwde en soms benepen leven in een kleine vissersgemeenschap’. Het verhaal wordt geënsceneerd door Paul Carr, wiens moeder Una Hale ooit Ellen Orford in Peter Grimes vertolkte bij het Royal Opera House in Londen.

De muzikale leiding is in handen van Arnaud Oosterbaan. Hij leidt het Nootstroom Britten Orkest, bestaande uit professionele musici uit Friesland, musici uit de rest van het land en pas afgestudeerde masterstudenten van de Nederlandse conservatoria.

In de grote cast veel bekende Nederlandse namen. Onder hen Albert Bonnema als Peter Grimes, Jeannette van Schaik als Ellen Orford en Wiard Witholt als Captain Balstrode. Ook zijn jonge talenten als Channa Malkin, Leon van Liere en Raoul Steffani te zien en te horen.

Info

www.wadopera.nl

Meer lezen

Interview met initiator Arnaud Oosterbaan, toen de oorspronkelijke speelreeks in september 2020 door corona onder druk kwam te staan.

Recensie van Peter Grimes op het strand van Aldeburgh, de enige andere keer dat Brittens opera op een strand werd uitgevoerd.

Kijken en luisteren

Sopraan Jeannette van Schaik vertelt in onze podcast Opera Magazine over de voorbereidingen op de première (vanaf 27:21).

Wadopera Trailer 2021 from buro KLEI on Vimeo.

(beeld homepage: scène uit Cendrillon bij de Dutch National Opera Academy / © Reinout Bos)

Vorig artikel

Soft Valkyrie: zo eet ik mijn Wagner graag

Volgend artikel

Vlaanderen maakt vette revue van Der Silbersee

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.